Kako uštedjeti s bebom?

Svi znamo da je imati dijete, unatoč tome što nam donese neizmjernu ljubav i radost, ipak dodatni financijski izdatak.

Trebate namještaj, odjeću, pelene... i jos hrpu drugih stvari. U svemu tome lako se izgubiti, a nekako mi se čini da je danas na tržištu ponuda veća nego ikad što zapravo samo otežava situaciju.

U današnjem bih postu s vama željela podijeliti nekoliko savjeta o tome kako ipak uštedjeti koju kunu.

Savjeti za uštedu novca s bebom.

Krenimo redom:

1. Dvaput razmislite prije nego nešto kupite.
Kao što sam napisala, danas je lako pretjerati pri kupnji stvari za bebe - to se ne odnosi samo na veće stvari, nego i na manje potrepštine. Trebate li uistinu, ne znam, bočice s 365 nastavaka ili posebnu kantu za pelene? Budite realni u tome što treba vašoj bebi; nemojte stvari kupovati samo zato jer su sad trenutni hit ili ih imaju vaše prijateljice/majke s društvenih mreža. Tako nećete samo uštedjeti, nego ćete i manje zakrčiti prostor u kojem živite. Relativno realističan spisak stvari koje vam trebaju za bebu možete pročitati ovdje.

2. Iskoristite pogodnosti koje pružaju različite tvrtke.
Vjerojatno već znate da kao trudnica imate pravo na različite pakete i popuste s kojima ćete uštedjeti (detaljan popis pronađite na blogu Zimzeleni cvijet) pa bi onda bila šteta to ne iskoristiti. Jedino prije kupnje razmislite o savjetu kojeg sam gore spomenula; iako ćete neke stvari dobiti besplatno, zapitajte se trebaju li vam uopće.

3. Osim tvrtki, različite uzorke možete dobiti i od patronažne sestre.
Vaša patronažna sestra donijet će vam uzorke različitih krema za bebu (ako ne donese, slobodno je pitajte) pa one koje vam odgovaraju, zadržite - velika je vjerojatnost da nećete ni morati kupiti originalno pakiranje, npr. uzorak Sudocrema trajat će vam jako dugo.

4. Kupujte rabljeno ili posudite.
Rabljeno možete kupiti gotovo sve - mi smo značajno uštedjeli kupivši rabljena kolica, a prije nekoliko mjeseci i krevetić (u početku smo koristili suprugov krevetić, no on je imao samo jednu razinu pa smo uzeli drugi - taj je rabljeni koštao duplo manje nego novi). Posuditi možete stvari za koje niste sigurni da će vam odgovarati, npr. jastuk za dojenje (u mojem slučaju bačen novac, barem zasad). Odjeću se isto ne isplati kupovati novu jer je bebe brzo prerastu (na Fejsu postoji dosta grupa namijenjenima prodaji rabljene odjeće). Ako želite novu odjeću, kupite ju povoljno u npr. Lidlu ili Pepcu (iako je generalno bolje kupovati kvalitetniju odjeću, bebe je brzo prerastu pa se ni ne stigne istrošiti, a već sam prije spomenula da me Lidlova odjeća iznenadila kvalitetom). Neku odjeću (npr. odijelca za prvi Božić) puuuno jeftinije možete pronaći na I-beju.

5. Kupujte 2 u 1.
Pod ovim mislim na proizvode koji imaju dvostruku ulogu - npr. oduprite se slatkom namještaju za dječje sobice i odaberite komodu za presvlačenje koju ćete kasnije koristiti kao regularni namještaj u sobi. Ili kupite šampon koji je ujedno i kupka za pranje. :)

6. Kupujte unisex.
Osim proizvoda koji imaju dvostruku ulogu, ne bi bilo loše kupiti i proizvode koji se mogu iskoristiti za oba spola (naravno, ako mislite imati još djece). To se većinom odnosi na neutralne boje tih proizvoda (kolica, odjeće i sl.). Ne znam, ja imam dosta liberalne poglede na svijet, ali ipak dečkića ne bih obukla u roza srčeka od glave do pete (mada je mama braću uredno oblačila u moju odjeću pa su na fotkama često u rozom i crvenom, ha ha ha).

7. Dekoracije za bebin kutak sami izradite.
Iako mislite da niste vješti u DIY projektima, ovakav mobil može izraditi stvarno svatko. :)

8. Pelene uvijek kupujte na sniženju.
Ovo vrijedi za gotovo sve proizvode (za bebe, ali i općenito), ali na pelenama se posebno osjeti. Pronjuškajte malo u kojim su trgovinama pelene na popustu i opskrbite se za jedno vrijeme. No nemojte pretjerivati jer bi vam se moglo dogoditi da beba preraste određenu veličinu. 2, 3 paketa su sasvim dovoljna; uostalom, pelene su uvijek negdje na akciji.

9. Blazinice/vlažne maramice prerežite na pola.
Čini mi se da sam ovo već spomenula, ali ponovit ću još jednom. Blazinice za brisanje bebine guze uvijek prerežem na pola - tom polovicom sve dobro očistim kao i cijelom, tj. ako ih ne prerežem imam dojam da sam veći dio potratila. Radi li ovo još netko? :)

10. Nemojte pretjerivati s kupnjom igračaka.
Mi smo Sofiji kupili doslovno jednu igračku, ha ha ha. Sve ostale igračke koje ima je dobila. Ako ipak nemate darežljive bake i djedove, tete, uje i ostalu rodbinu, pokušajte s rotacijom igračaka - dio igračaka ostavite, a ostalo spremite pa nakon nekog vremena zamijenite. Bit će zanimljive kao nove. I drugi savjet - umjesto mase igračaka iskoristite predmete koje već imate (boce, kutije, posudice itd.; vjerojatno će im to ionako biti zanimljivije od igračaka).

Sve su ovo savjeti koje sama primjenjujem; s nekima sam upoznata, ali ih nisam koristila - npr. korištenje platnenih pelena i blazinica, upotrebljavanje običnih ručnika koje imate kod kuće umjesto tetra pelena, prekrajanja odjeće (npr. rezanja "tragova" na jednodijelnim odijelcima), korištenja većih majica umjesto podbradnika itd.

Iako je na tržištu mnoštvo proizvoda, ipak mislim da se uz malo truda može uštedjeti.

Što vi mislite? Imate li još kakav savjet za mene? Samo napišite, nema veze ako je banalan. :)

Uživajte mi u vikendu!

Oznake: , , ,