Metode raščišćavanja

Nakon male stanke prošlog petka zbog jednog nesretnog slučaja, evo me natrag s postom o raščišćavanju viška stvari. ;)

Znam da se mnogi od vas bore s tim problemom pa sam danas odlučila ukratko opisati nekoliko metoda koje bi vam mogle pomoći. I naravno, motivirati vas da ih isprobate i konačno raščistite taj ormar ili garažu. ;)

Metode raščišćavanja

Krenimo onda redom:

1. Tehnika hrpica ili kutija
Mislim da je ovo najraširenija metoda raščišćavanja i ljudi je instinktivno koriste. Funkcionira tako da iz željenog prostora izvadite stvari i stavite ih u hrpice ili kutije, najčešće dvije - ostavi i baci. Ne moraju nužno biti dvije; možete posebno odvojiti stvari za prodaju ili doniranje, a jedna hrpica može biti i tzv. možda hrpa (stvari s kojima ne znate što biste u tom trenutku).

2. KonMari metoda
Hm, mislim da već svi znaju kako ova metoda funkcionira pa neću duljiti. Uglavnom, za one koji ne znaju, stvari se raščišćavaju prema kategorijama - od odjeće do predmeta koji imaju sentimentalnu vrijednost. Isto tako, naglasak je na stvarima koje vas usrećuju i želite ih sačuvati, a ne baciti.

KonMari metoda


3. Jedna vreća kroz mjesec dana
Ova metoda podrazumijeva "punjenje" jedne vreće ili vrećice svaki dan kroz mjesec dana. Znači, uzmete jednu vrećicu i napunite je stvarima koje vam više ne trebaju. I tako mjesec dana. :) Ovo sam prvi put vidjela na kanalu JuTjuberice My Great Challenge i učinilo mi se baš zanimljivo (naravno, tome je pridonijela i duhovita autorica; od srca vam preporučujem ovaj kanal).

4. 15 minuta svaki dan
Ova je metoda slična prethodnoj, no malo se razlikuju. U prvoj vam je cilj napuniti vreću, a u ovoj imate vremenski rok. Ne mora biti nužno 15 minuta, ali ovako kratak rok barem ne izgleda zastrašujuće. :)

5. Jedno unutra, jedno van
Hm, nije baš neki prijevod, ali ovom ćete metodom postići baš to - za svaku novu stvar koju dobijete ili kupite, jedna mora van. Ovom metodom nećete raščistiti postojeći višak stvari, ali ćete spriječiti njihovo daljnje gomilanje.

Ovo su samo neke od metoda koje vam mogu pomoći, naravno, ima ih još. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, a na vama je da odaberete onu koju vam najviše odgovara.

Sretno s raščišćavanjem! :)

Oznake: , , ,