DIY (napraviti sam/a) ili kupiti?

DIY (napravi sam/a) projekti vrlo su popularni među blogerima i na društvenim mrežama, posebno Pintrestu. Kreativci predstavljaju svoje vještine u šivanju, slikanju, izradi dekoracija, kozmetike, proizvoda za organiziranje stvari i sl. Neki svoje proizvode i prodaju pa im je to sporedni ili čak i glavni izvor zarade, a neki to rade jer ih opušta i u tome uživaju. Ja sebe ne smatram prevelikom kreativkom, ali tu i tamo volim napraviti nešto svojim rukama, npr. sitne sezonske dekoracije i razne organizatore.

U današnjem bih postu htjela malo pojasniti koje su prednosti, a koje mane DIY proizvoda, odnosno u kojim je slučajevima bolje nešto sam napraviti, a u kojim proizvod kupiti.


DIY (napraviti sam/a) ili kupiti

Prednosti DIY proizvoda

1. Jeftiniji - mnoge stvari, npr. dekoracije koje vidite u skupljim trgovinama mogu se napraviti kod kuće za mnogo manje novaca.

2. Znate koje ste materijale ili sastojke koristili - ovo je jako važno za proizvode koji dolaze (ili mogu doći) u doticaj s tijelom, npr. kozmetiku, sredstva za čišćenje... Kad nešto sami napravite, točno znate što je u tom proizvodu.

3. Proizvod je napravljen prema vašim zamislima pa vam točno odgovara - vi najbolje poznajete svoje potrebe i želje pa će vam proizvod kojeg sami osmislite i napravite najbolje odgovarati.

4. Rad na projektu djeluje opuštajuće - sam rad, a pogotovo zadovoljavajući rezultat tog rada, mogu djelovati pozitivno na vaše samopouzdanje.

Nedostaci DIY proizvoda

1. Vremenski zahtijevnije - jednostavnije je otići u trgovinu ili nekome platiti da vam nešto napravi, nego provesti sate radeći na nekom projektu.

2. Za ozbiljnije projekte potrebni su talent i vještina - mislim da svatko zna obojati staklenku ili u nju usipati sol i staviti svijeću, ali za recimo, šivanje ili slikanje treba i talent, kojeg mnogi od nas nemaju.

3. Potrebni su vam alati i materijali - osim talenta i vještine, potreban je i alat kojim ćete nešto napraviti, npr. čestitku možete izraditi koristeći karton i kolaž papir kojeg već imate kod kuće, ali za ljepši rezultat trebat će vam specijalne škare za rezanje, pečati, gricke, razni ukrasi itd.

4. Paziti da na kraju ne ispadne skuplje - upravo zbog potrebnog alata, DIY proizvodi mogu ispasti skuplji nego već gotov proizvod kupljen u trgovini.

...

Ovo su samo neke od prednosti i mana koje mi trenutno padaju na pamet, ali kao što vidite, brojem su tu negdje.

Daklem, kad nešto napraviti sam, a kad kupiti? Nažalost, nema nekog jednoznačnog odgovora; svatko mora sam odlučiti hoće li mu se više isplatiti jedno ili drugo. Iz mojeg iskustva isplati se napraviti jednostavne dekoracije, određene poklone (o tome sam nešto sitno pisala ovdje), sredstva za čišćenje, pozivnice i ukrase za vjenčanje, natpise za zid, planere, organizatore, neke kozmetičke proizvode... Talentiraniji i vještiji od mene šivat će odjeću i torbice ili kostime za maškare, heklati, raditi nakit, preuređivati namještaj ili jednostavno sve što dotaknu pretvoriti u mala remek-djela. :)

U principu, gotovo sve možete napraviti sami, pitanje je samo koliko vremena i talenta imate na raspolaganju. :)

Volite li i vi DIY projekte? Zašto?

Oznake: