petak, 11. studenoga 2016.

10+ savjeta za nove mame (i tate)

petak, 11. studenoga 2016.
Današnji bi se post mogao zvati i "Uputstva za bebe", ha ha. Naravno, malo se šalim jer svaka je beba jedinstvena na svoj način i ne možete je ukalupiti u grafikone i tablice. No, ako su se stručnjaci svojim istraživanjem potrudili otkriti neka "pravila", zašto to ne iskoristiti? :)

Daklem, u današnjem vam postu donosim desetak izvora (članaka, tablica i infografika) koji će vam pomoći u preživljavanju prvih dana s vašom bebicom (ali će vam biti korisni i dalje). Sve sam ove izvore marljivo skupila i organizirala na Pintrestu i pomogli su mi u rasvjetljavanju stvari koje nisam znala (naravno, ovi su materijali samo pomoć; za sve detaljnije informacije i specifične slučajeve obratite se svojoj patronažnoj sestri, pedijatru ili Rodinim savjetnicama).

Savjeti za nove mame

Krenimo onda redom:

1. Razvoj bebe
Odličan prikaz razvoja bebe prema mjesecima.

{Izvor}
2. Prepoznavanje značenja plača
Na ovaj sam članak o Priscili Dunstan naletjela slučajno i bome se iznenadila kad sam shvatila da ima nešto u tome (još sam u rodilištu čula ovo: "Neh, neh, neh". :)

{Ovu sam infografiku pronašla na Pintrestu, ali nažalost ne mogu pronaći valjani link.}
3. Dojenje
Podrigivanjem nakon obroka beba izbacuje nakupljeni zrak, a ovo su tri najbolja položaja za to.

{Izvor}
5. Kakica :)
Znakovi koji upućuju na to da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka su opće stanje (djeluje veselo), ružičasta boja kože, dobivanje na težini i ono po čemu će vam to biti najlakše prepoznati, stanje u peleni. Fotkice baš nisu oko ugodne, ali su bome jako korisne. ;) A senf će vam se zamjeriti do kraja života, ha ha ha.

{Izvor}
6. Spavanje
Koliko bi beba trebala spavati, a koliko biti budna, kad je vrijeme za spavanje itd. Osim toga, pročitajte i članak o položajima sigurnim za spavanje.
{Izvor}
7. Kupanje
Sve lijepo objašnjeno, nemam što dodati. :)

{Izvor}
8. Igre primjerene dobi bebe
U ovoj ćete tablici naći podatke o tome koje biste aktivnosti, s obzirom na dob, trebali provoditi sa svojom bebicom.

{Izvor}
9. Osip
Izvrstan članak s fotkama o promjenama na koži bebe. Neke su bezazlene i proći će same od sebe, neke možete tretirati kod kuće, a neke zahtijevaju odlazak pedijatru. Nemojte se iznenaditi ako vam bebica negdje s mjesec dana oprištavi k'o pubertetlija, moja je prištiće dobila na licu, leđima, prsima pa čak i na rukicama, ali je prošlo kroz nekih mjesec dana bez ikakvog tretmana.

10. Prva pomoć
Zlu ne trebalo.
{Izvor}
Ništa, nadam se da će ovaj post koristiti svim novim mamama i tatama. :) Ako je i vama neki članak pomogao oko nečeg što niste znali, slobodno ga podijelite u komentarima. I da, osvježila sam postove o stvarima potrebnim za rodilište i bebu pa pogledajte!

P.S. Od danas me možete pratiti i na Fejsu! Stranicu nisam još uredila, ali bit će... Uživajte mi u vikendu!

Broj komentara: 6:

 1. Vidim da si i ti, kao i ja, mama štreberka. :) Jedino što bih ja možda savetovala je da se na tablice ne gleda kod dojenih beba, jer one treba da ručkaju kad i kako požele, i napreduju na mesečnom nivou vrlo skokovito.
  Sve zapravo treba čitati, poznavati, ali se i ne zabrinjavati ukoliko naša bebica odstupa od normale. Ipak su oni mala bića koja se rađaju sa sposobnostima, karakterom i nekim uopštenim samo sebi svojstvenim tempom razvoja.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ha ha ha, da, bome jesam. 😀

   Lijepo napisano, slažem se. Svaka beba ima svoj tempo razvoja i ne treba se zabrinjavati ako malo kasni u odnosu na prosječno, ali s druge strane treba znati što je to prosječno da znamo kad je vrijeme za zabrinuti se.

   Izbriši
 2. Odličan post draga i jedan od najkorisnijih koje sam pročitala u zadnje vrijeme. Ide u bookmarkse da ga kasnije mogu temeljito proučiti, a i pokazati novopečenom tati :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti! 😊😊 Baš mi je drago što ti je koristio.

   Izbriši
 3. Vjerojatno ću na svaki tvoj post vezan uz trudnoću i bebe napisat super post, ali šta kad je :D Ovaj je baš super, super koristan. Proslijedila ga i mužu i u bookmarks :D

  OdgovoriIzbriši

Organizirajte se! © 2014