3 najčešće pogreške pri organiziranju

Prošli sam petak s vama podijelila post o tome kako organizirati bilo koji prostor u stanu ili kući (ladicu, ormar, kuhinjske elemente, frižider, cijelu sobu...), a danas bih napisala dvije-tri riječi o najčešćim organizacijskim pogreškama.

3 najčešće pogreške pri organiziranju

Iako sam oduvijek bila prilično organizirana, i ja sam, kao i mnogi od vas, u početku radila mnogo pogrešaka. Doduše, sada ih radim manje, ali ove su tri bile najčešće. :)

1. Nerazlikovanje "urednog" i "organiziranog"
Iako "uredno" i "organizirano" na prvi pogled izgledaju jednako, to zapravo ne mora biti tako. Više puta mi se znalo dogoditi da se nekih stvari nisam mogla "riješiti" (iz raznoraznih razloga, najčešće je to bio osjećaj krivnje) pa sam ih uredno pospremila u neki spremnik. Daklem, iako je to "uredno" izgledalo, u suštini sam organizirala stvari koje ne koristim i tako skupljala nered. Da biste izbjegli ovu pogrešku, morate se osloboditi svih osjećaja koji vas spriječavaju da bacite neku stvar i jednostavno je maknuti - inače ćete završiti s hrpom "uredno" poslaganih stvari koje ničemu ne služe.

2. "Šopingiranje" bez izmjere prostora
Druga najčešća pogreška koju sam radila je kupnja spremnika bez točne ideje što ću u njega smjestiti i odgovara li on uopće u neki prostor. Daklem, u trgovini bih vidjela neku zanimljivu košaricu i kupila je s mišlju da ću je već negdje iskoristiti. Iako sam neke i zbilja upotrijebila, većina bi ostala pospremljena i neiskorištena. Zato uvijek prije kupnje bilo kakvog spremnika, izmjerite prostor u koji ga planirate staviti i imajte točno određen popis stvari koje ćete u njega smjestiti.

3. "Slijepo" praćenje nekog organizacijskog sustava
Negdje ste pročitali ili vidjeli kako bi određeni prostor trebao biti organiziran i uredili ste ga prema savjetima. Nešto vam ipak ne "štima", ali se držite tog sustava jer bi to tako trebalo biti. Poznato? I sama sam imala ovakvih problema sve dok nisam shvatila da ono što odgovara nekome drugome ne mora nužno i meni. Svi smo mi različite osobe s različitim potrebama i navikama i zapravo bi bilo čudno kad bi nam svima odgovarao isti organizacijski sustav. Zato se nemojte bojati promijeniti nešto što vam ne odgovara! :)

Jeste li i vi "krivi" za neku od ovih pogrešaka? Koje još pogreške radite i imate li savjet za njihovo izbjegavanje?

Uživajte...

Oznake: