Kako organizirati malu kuhinju?

I kuhinje su, kao i kupaonice, često male kvadrature, ne samo u stanovima, nego i u većim kućama. Organiziranje kuhinje zato može predstavljati problem - treba nekamo "potrpati" sve te lonce, tave i ostalo posuđe, zar ne? :) No, za sve postoji rješenje pa tako i za male kuhinje. U nastavku posta možete pročitati savjete koje sam slijedila u organiziranju svoje kuhinje i pogledati fotkice elemenata, područja ispod sudopera i ladica.

Kako organizirati malu kuhinju?

Daklem, naša je kuhinja prilično mala (na jednoj su strani viseći elementi, štednjak, sudoper i perilica rublja, a na drugoj šank s tri ladice, uskom ladicom na izvlačenje, elementom i ugradbenim frižiderom). Kuhinja je rađena po mjeri i prilično sam zadovoljna njenim rasporedom. Jedino me živcira materijal od kojeg su napravljene fronte elemenata i ladica - sve se mrlje (i one od vode) teško čiste (jedino pomaže pasta od deterdženta za pranje rublja, ispiranje vlažnom krpom pa "poliranje" suhom). Zato vam savjetujem da pri kupnji kuhinje pazite na izbor fronti, tj. dobro se raspitajte kako se čiste. 

Mala kuhinja


E, sad, koje sam to savjete slijedila u organiziranju kuhinje?

1. Sačuvajte samo one stvari koje su vam prijeko potrebne. Mislim da već i vrapci na krovu znaju da vam ne trebaju tri pjenjače, ha ha ha.

2. Pokušajte što manje stvari držati na vidljivim površinama - prostor će biti ljepši, imat ćete više mjesta za pripremu hranu, a i čišćenje će biti mnogo jednostavnije.

3. Slične stvari (npr. sve plastične posude) stavite na isto mjesto.

4. One stvari koje upotrebljavate češće, stavite ispred ili niže (ovisno o tome spremate li ih u ladicu ili element), a ostale "dublje" ili više.

5. Određene stvari smjestite tamo gdje ćete ih najčešće upotrebljavati (npr. čaše stavite iznad sudopera).

6. Za organiziranje hrane koristite spremnike, kupljene ili reciklirane.

7. Police u ormarima često nisu optimalno postavljene pa ako ih ne možete namjestiti prema svojim potrebama, taj prostor iskoristite postavljanjem organizatora/polica ili kukica.

Još savjeta za pohranjivanje stvari u malim kuhinjama možete pročitati ovdje. :)

Kako organiziranje male kuhinje izgleda u praksi?

Elementi

U element iznad štednjaka pospremila sam staklenke i boce za reciklažu (nema fotke jer je bio prazan), a u onaj iznad sudopera čaše, šalice i tanjure. Prostor iznad mikrovalne pećnice namijenjen je grickalicama i "materijalu" za kolače, dok element kraj frižidera krije sve moje zdjele, tave, lonce, 10 kilograma brašna i ekstra zalihe hrane. :)


Moram priznati da jednostavno obožavam ove organizatore/police (više o njima možete pročitati ovdje). Odlični su za iskorištavanje vertikalnog prostora (znam da bi se duboki tanjuri s prve fotke mogli jednostavno smjestiti na plitke, ali upotreba ove viseće police ipak olakšava njihovo pospremanje i uzimanje). Pomoću druge (stojeće) police organizirala sam plastične posude (na fotki nema dviju posudu koje su baš u tom trenutku bile na pranju). :)

"Materijel" i alat za kolače pospremila sam u stare spremnike - čaše od jogurta i kutiju od cipela koju sam presvukla ukrasnim papirom.

I da, ako se pitate što će mi 10 kg brašna, ako bolje pogledate radnu površinu na šanku, primijetit ćete pekač za kruh. Odlična investicija, bajdvej.

Područje ispod sudopera

Prostor ispod sudopera namijenjen je kanti za smeće te sredstvima za čišćenje i pranje rublja.

Organiziranje područja ispod sudopera

Područje ispod sudopera nekad zna biti vrlo komplicirano za organiziranje s obzirom da je ispunjeno raznim cijevima. Ispod mojeg sudopera, kao što vidite, stoji kanta za smeće, a iza nje kantica i spremnici sa spužvama i krpama za čišćenje. Do kante su dvije plastične posude i sredstva za pranje rublja, a iza moja DIY sredstva za čišćenje. Vertikalni prostor iskoristila sam postavljanjem kukice na kojoj stoje gumene rukavice. :)

Ladice

U ladicama mi stoje pribor za jelo i druge kuhinjske potrepštine te hrana.

Organizirane kuhinjske ladice

Primijetit ćete da je većina hrane pospremljena u kutijama ili spremnicima (doduše, u plastičnim, ali već neko vrijeme razmišljam da je preselim u staklene). Ne znam, možda se nekome čini gubitkom vremena hranu iz ambalaže "seliti" u spremnike, ali meni se baš to pokazalo prilično praktičnim jer spremnike onda lijepo naslažem jedne na druge. A i ljepše izgleda. :)

I to je to! :) U malim kuhinjama nažalost (ili nasreću, ovisi kako gledate) ne možete imati mnogo stvari, već stvarno samo ono osnovno - znači, nema mjesta za tri pjenjače. :P

Kakva je vaša kuhinja? Kako ste je organizirali? Jeste li već "poslušali" koji od savjeta?

Uživajte...

Oznake: , ,