8 trikova za ljepšu kupaonicu

Prošli sam vam petak pokazala kako organizirati ormarić u kupaonici, a danas vam donosim post s još nekoliko "trikova" za njezin ljepši izgled. :) Već sam nekoliko puta spomenula da je naša kupaonica prilično mala (doduše, ima i manjih) i da je renovirana... pa zapravo nikad, tj. pločice i sanitarije su postavljene šezdesetih godina kad je i građena sama zgrada u kojoj se stan nalazi. Naravno da bih voljela kupaonicu s novim pločicama, tušem i umivaonikom, ali takav mejkover nije u planu. Da bih ipak malo "osvježila" postojeću kupaonicu, slijedila sam ovih 8 trikova.

Većinu savjeta možete slijediti i ako imate novu kupaonicu, ali neki će do izražaja najbolje doći baš u starijim kupaonicama. :)

Trikovi za ljepšu kupaonicu

Daklem, krenimo redom:

1. Odaberite temu, tj. boje koje će prevladavati u kupaonici pa sve potrebno (tepih, ručnike, zastor) kupite u duhu te teme koju ste odabrali.
Budući da su pločice u kupaonici bijele (ajd, barem nešto, dobro da prijašnji vlasnici nisu postavili neke sa čudnim uzorcima, ha ha ha), odlučila sam bijelu upotpuniti srebrnom i plavom bojom. Daklem, zastor i dio ručnika su bijeli, tepih i drugi dio ručnika su plavi, a koš za smeće i četka za wc su srebrni. :)

Jysk | Jysk | Jysk
Jysk | Ikea | Jysk
2. Iz kupaonice maknite sve nepotrebne stvari (bacite ih, donirajte ili reciklirajte), a ono potrebno pospremite u lijepe spremnike.
Mislim da nije potrebno naglašavati koliko je prostor bez previše stvari funkcionalniji i oku ugodniji. Zato iz kupaonice pokušajte maknuti što više stvari, posebno s vidljivih površina kao što je umivaonik. Stvari koje su vam prijeko potrebne smjestite u spremnike koji onda mogu poslužiti i kao dekoracija.

U ovu sam zgodnu kanticu kupljenu u Pevecu pospremila četku za kosu, peglu i fen.
3. Organizirajte kupaonski ormarić.
Nemojte dopustiti da vaš kupaonski ormarić bude pretrpan stvarima, posebno ne onima kojima je istekao rok trajanja. Za više detalja o organizaciji ormarića, kliknite ovdje. :)



4. Promijenite silikon oko kade.
Ako je i vaša kupaonica stara, velika je vjerojatnost da je silikon oko kade ili tuš kabine prljav i ružan. Nemojte ga ni pokušavati očistiti, nego ga jednostavno ogulite, očistite područje ispod njega i nanesite novi. Od alata će vam trebati "pištolj" za silikon, malo WC papira i palac (za poravnjavanje). :) 

Ovaj dio možete prepustiti jačoj polovici, ali probajte pokušati i same, stvarno je jednostavno i brzo, a i veća je vjerojatnost da ćete to obaviti preciznije (ne znam, možda je nekima od vas postavljanje silikona normalna stvar, ali budući da sam odrastala s ocem i dva brata, mama i ja smo uvijek bile pošteđene tih nekih "muških" poslova pa sam baš bila ponosna na sebe kad sam ugledala završni rezultat). Daklem, "pištolj" i silikon u ruke i krenite! Iznenadit ćete se koliko će kada ljepše izgledati.

5. Očistite ili prebojajte fuge.
Slično kao i sa silikonom oko kade, i fuge se s vremenom zaprljaju. Možete ih probati očistiti (na netu ima priličan broj DIY recepata), ali ih možete i prebojati koristeći marker za fuge (učite na mojoj pogrešci i nemojte ga kupiti na iBeju - prilično je loše kvalitete; linkani je puuuuuuuuno bolji). Najprije sam mislila prebojati fuge u cijeloj kupaonici, ali sam se ipak odlučila samo za one oko kade. Naravno, nemojte očekivati da će biti kao nove (mislim da ništa ne može pomoći pločicama i fugama starim pedeset godina), no ipak možete očekivati neki pomak. :)

Korištenje markera je vrlo jednostavno, samo slijedite upute. Protresite ga najmanje dvije minute pa ga pritisnite nekoliko puta o komad papira da boja počne izlaziti. Boju zatim nanesite na fugu, a ostatak koji se nakupio na pločici obrišite papirnatim ručnikom.

Prije & poslije - kao što sam napisala, nije neko čudo, ali se pomak vidi. Primijetite i novi silikon! ;)


6. Očistite WC školjku i slavine od kamenca.
I WC školjku i slavine možete očistiti vrlo lako - pomoću octa! Za čišćenje WC školjke pročitajte ovaj post (savjet br. 3), a slavine, tj. sita "odšarafite", bućnite u šalicu octa i ostavite dok se kamenac ne otopi.

7. Dodajte dekoracije.
Kupaonicu, kao i svaku drugu prostoriju u stanu/kući, možete dekorirati različitim predmetima. To mogu biti biljke (žive ili umjetne), svijeće, teglice s mirisnim solima pa čak i natpisi na zidu. Ja sam se odlučila za jednu umjetnu biljčicu i natpis na zidu (kojeg sam, naravno, sama izradila). Posebnost ovog natpisa je u tome što je postavljen nasuprot kupaonskog ormarića s ogledalom pa zadnju riječ možete dobro pročitati tek ga se u njega pogledate. :)

Danas izgledaš... prekrasno?

8. Kupaonicu održavajte čistom na dnevnoj i tjednoj bazi.
Najljepša kupaonica je čista kupaonica. Možete je dekorirati najljepšim predmetima, ali ako je prljava, svo uređenje pada u vodu. Zato je redovite čistite! Na dnevnoj bazi volim pripaziti da u umivaoniku, kadi i na podu nema kose i dlačica, a jednom tjedno je izglancam. :) Pri čišćenju se uvijek krećem u krug - prvo očistim tepih pa vanjske dijelove koša za smeće i četke za WC, onda obrišem prašinu s kupaonskog ormarića, ruba kade, vodokotlića i radijatora pa krenem s čišćenjem WC-a i kade. Na kraju očistim umivaonik i pod. :)

I to je to! Nadam se da će vam ovi trikovi pomoći u uljepšavanju vaše stare ili nove kupaonice. Koji vam je trik najdraži?

Uživajte u vikendu...

Oznake: , , , ,