Kako (i zašto) pratiti troškove? + besplatna Excel tablica

U današnjem bih vam postu željela pokazati način na koji pratim troškove (i općenito naše osobne financije).

O upravljanju novcem se, nažalost, malo govori u školi pa tako pojedinci najčešće preuzimaju roditeljski obrazac, bio on pozitivan ili negativan. No, vještinu upravljanja kućnim budžetom nikad nije kasno usvojiti - samo treba malo truda i volje. :)

Prvi korak u tome definitivno je praćenje financijskog stanja, posebno troškova.



Zašto uopće pratiti troškove?

Praćenje troškova važno je jer je to zapravo jedini način da otkrijete koliko novca trošite i na što ga trošite. Možete imati generalnu sliku u glavi o troškovima (za to je dovoljan pogled na bankovni račun), no garantiram vam da ćete se dobrano iznenaditi kad troškove zapišete na papir, crno na bijelo. 135 (slovima: sto trideset pet) kuna za grickalice? ZA GRICKALICE? :P

Iako mnogi misle da nemaju vremena pratiti svoje troškove, kad jednom uspostavite sustav koji vam odgovara, trebat će vam oko pola sata mjesečno za zapisivanje iznosa s računa. :)

Kako pratiti troškove?

1. Skupljanje računa
Mislim da je ovaj korak većini ljudi najkompliciraniji, ali ne bi trebalo biti tako. Kad dobijete račune u trgovini (po zakonu ih morate uzeti), stavite ih u novčanik, jednom tjedno iz novčanika prebacite u omotnicu za račune, a na kraju mjeseca, nakon što zapišete iznose, bacite ili sačuvajte u kutiji/mapi za račune.

2. Tablica za zapisivanje iznosa
Tablicu za zapisivanje iznosa možete napraviti ručno - u bilježnici, pomoću različitih programa na računalu, a sigurna sam da postoje i različite aplikacije za praćenje troškova koje možete korisiti na mobitelu.

Iako sam kao ljubiteljica planera skoro došla u napast napraviti tablicu, isprintati je i umetnuti u planer, shvatila sam da to ipak ne bi bilo praktično.

Daklem, nakon što sam napravila tablicu u Excelu i malo je uredila, činilo mi se nepotrebno printati je pa ručno upisivati iznose i zbrajati ih kalkulatorom. Jedna osnovna formula i sve je moguće brzo i jednostavno izračunati.


Tablicu možete preuzeti ovdje! :)

Kao što možete vidjeti, tablica je podijeljena prema mjesecima i ima četiri glavne kategorije - stanje na računu, prihodi, rashodi i ukupno. Ove četiri kategorije podijeljene su u još nekoliko podkategorija. Tablica je prilično detaljna što meni odgovara jer točno znam koliko smo novca potrošili na određene stvari.

U tablici možete promijeniti vrstu fonta, veličinu fonta, boju pozadine ili fonta (klikom na "kanticu" ili slovo), dodati novu kategoriju (desnim klikom na Insert) ili izbrisati postojeću (desnim klikom na Delete).

3. Zapisivanje samih iznosa
Nakon što ste skupili sve račune i odlučili kakvu ćete tablicu koristiti, vrijeme je za zapisivanje iznosa s računa.

Jednostavno izvadite sve račune, stavite ih ispred sebe, otvorite tablicu i krenite sa zapisivanjem. Kao primjer koristit ću svoju tablicu.

prvi račun - frizerski salon - šišanje - 70 kn - upisati u podkategoriju Šišanje
drugi račun - trgovina odjećom - jakna - 200 kn - upisati u podkategoriju Odjeća
treći račun - benzinska postaja - gorivo - 500 kn - upisati u podkategoriju Gorivo
četvrti račun - trgovina hranom - namirnice - 150 kn - upisati u podkategoriju Namirnice
peti račun - frizerski salon - šišanje - 25 kn - upisati u podkategoriju Šišanje
jugetdpojnt


Kad upisujete prvi iznos u određenu ćeliju, stavite znak jednakosti (=) ispred iznosa, npr. =70, a zatim pomoću znaka (+) dodajete drugi iznos, npr. =70+25.


Budući da sam u tablicu već "ugradila" osnovnu formulu SUM, program će automatski zbrojiti sve iznose. :)


Osim rashoda, nemojte zaboraviti upisati i svoje prihode te stanje na računu (ako želite). Program će tada automatski napraviti i razliku između vaših prihoda i rashoda.


Što ako ste slučajno zaboravili neki račun u trgovini? Pokušajte se sjetiti što točnijeg iznosa i odmah ga upišite u tablicu jer ćete do kraja mjeseca vjerojatno zaboraviti. Neka vam ova tablica bude brzo dostupna, najbolje na desktopu računala (jedino pripazite na sigurnost pa po mogućnosti zaključajte dokument da informacije o vašim financijama ne dođu u krive ruke).

Iako se ovo sve na prvi pogled čini komplicirano, vjerujte mi, nije. Kao što sam prije spomenula, svaki mjesec mi treba nekih pola sata da zapišem sve prihode i rashode i tu i tamo koja minutica kad zaboravim neki račun.

E, sad, praćenje troškova ne bi smjelo biti samo sebi svrha, već početak u daljnjem upravljanju novcem - analizi troškova, određivanju budžeta itd. Npr., dragi i ja smo kroz praćenje troškova shvatili da godišnje više novaca potrošimo na fiksni telefon nego na oba mobitela, a na njemu obavimo značajno manji broj poziva nego na mobitelu. I naravno, logični zaključak je ukidanje fiksne linije. Daklem, proučite svoje troškove, pronađite stavke na kojima možete uštedjeti, napravite budžet... i sigurna sam da će vam se rashodi s vremenom smanjivati. O određivanju budžeta nekom drugom prilikom.

Toliko od mene za danas. Nadam se da će vam ovaj post (i tablica) pomoći u praćenju vaših troškova. Ako imate kakvih pitanja ili komentara, slobodno ih napišite.

Oznake: , , ,