Kako pospremiti kuću kad stignu iznenadni gosti?

Ako ste čitali post u kojem sam nabrojila 50 činjenica o sebi, onda znate da ne volim nenajavljene goste (činjenica br. 16). Ne mislim tu sad na bliske prijatelje i roditelje koje baš briga za vaš mogući nered, nego na ljude koje možda duže vrijeme niste vidjeli, dalju rodbinu i sl. Prvo, ne volim ih jer nam remete rutinu, i drugo, koliko god se trudila kuću držati urednom, uvijek je negdje nekakav nered ili je nešto prljavo, a ne volim da to gosti vide.

Sad u kući mi je još nezgodnije nego kad smo živjeli u stanu - ovdje na selu je još uvijek normalno "banuti" ljudima u kuću + iz hodnika nam se direktno ulazi u kuhinju, a kako se preko dana rijetko zaključavam (jedino kad pazim da mi Sofi ne "šmugne" u dvorište) često se dogodi da mi gosti upadnu u kuhinju u vrijeme kuhanja ručka - a to baš nije lijepi prizor, ha ha ha. Ok, stan mi se po tom pitanju više sviđao i jer sam se, na kraju krajeva, mogla praviti da me nema doma. :D Introvert spiking.

Osim što ne volim kad gosti dođu iznenada, ne volim ni sama biti takav gost. No, moj dragi s tim nema problema pa smo se više puta našli u situaciji da navratimo k nekome u nezgodno vrijeme; naravno, ja sam naivno mislila da ih je suprug obavijestio o našem dolasku. Nakon nekoliko naučenih lekcija, obavezno ga moram priupitati znaju li ljudi da dolazimo, ha ha ha.

Enivej, da sad ne duljim previše, ako ste se ikad našli u situaciji da su vam se gosti iznenada pojavili (ili nazvali da će kod vas biti za 15, 30 ili 60 minuta), a vi ste usred nečega i kuća vam baš i nije tip-top, imam nekoliko savjeta za vas. (Ako vam upadnu baš kad kuhate, slegnite ramenima i samo se nasmijte; nema veze što vam je klinka upravo ogulila luk i lupinom "nastrla" pod, a iz sudopera vam viri neoprano suđe.)


Krenimo onda redom:

Potpuno nenajavljeni gosti
Ovdje, iskreno, i nema mnogo pomoći. :D Stanje možete donekle "ublažiti" ako se držite savjeta iz posta Kako uvijek (ili barem većinom) imati čistu i organiziranu kuću?. Jedino što možete napraviti je osloboditi mjesto za sjedenje (no nadam se da vam dnevni boravak ipak nije toliko zatrpan), a dok netko drugi zabavlja goste, na brzinu u kupaonici prebrisati umivaonik i staviti čisti ručnik - da gosti barem ne gledaju ostatke vaše kose i sapuna. Znam, bljak. :D Ako ste sami, vel, smajl.

Gosti stižu za 15 minuta
Umjesto da, ako ste kao ja, dobijete mini srčani, koncentrirajte se i najprije sklonite vidljivi nered iz dnevnog boravaka (u ovih 15 minuta nećete imati vremena za vraćanje stvari na svoje mjesto; jednostavno sve strpajte u najbliži ormar ili odnesite u spavaću sobu). Usput zatvorite vrata svih soba.

Pažnju zatim posvetite kupaonici, prebrišite umivaonik i zrcalo, stavite čisti ručnik, a ako vam ostane vremena, na brzinu prebrišite WC i stavite još jednu rolu WC papira.


Gosti stižu za 30 minuta
Napravite sve kao kao u prvom primjeru + sklonite prljavo suđe (ako ga je malo operite ga), a ako ga ima više i nemate dovoljno vremena da ga operete, prebacite ga u perilicu (ili u neku posudu pa ormar ako nemate perilicu - samo je nemojte zaboraviti izvaditi kad gosti odu, ha ha ha).

Par minuta posvetite i hodniku - posložite razbacane cipele i jakne.

Gosti stižu za 45 - 60 minuta
E, ovaj je vremenski rok nešto zahvalniji. Napravite sve dosad navedeno, samo malo detaljnije (recimo sad imate vremena normalno oprati suđe i osim umivaonika i WC-a prebrisati i kadu, posebno ako nemate zastor pa se sve vidi).

Nakon što ste obavili sve spomenute zadatke, možete usisati ili pomesti pod te iznijeti smeće (pogotovo ako ste primijetili da su kante za smeće pune).


...

I to je to! Nadam se da će vam ovaj post pomoći kad vam drugi put na vrata pozvone gosti koje baš i ne očekujete, a ne osjećate se ugodno kad vide vaš nered.

Kakav je vaš stav prema nenajavljenim gostima? Čistite li kuću kad vam dolaze gosti ili vam je potpuno svejedno kako će vas zateći?

Uživajte mi u vikendu!

Oznake: