10 brzih i jednostavnih ideja za organiziranje božićnih dekoracija

I kako vam je započela nova?

Nama dobro, dočekali smo je u kućnom aranžmanu gledajući vatromet kojeg je Sofi, naravno, prespavala. Nju kad spava ne može ništa probuditi, jedino kad skuži da nema nikog u sobi. Ne znam kako, valjda šesto čulo, iako mi je sad ipak lakše nego prije; čini mi se da sam spominjala da je kao beba jedino htjela spavati kad je držim ili kad sam pored nje. Jao, slatke muke...

Enivej, nadam se da je i vama nova dobro započela. :) Sad je vrijeme za nove pobjede, ali najprije treba raščistiti dom od razno raznih viškova - ostataka hrane, neželjenih poklona, ukrasnih vrećica (ako ne znate kako, pročitajte u ovom postu) i pospremiti kuglice i lampice.

Ako me duže pratite, vjerojatno znate da se ja u svemu, pa tako i u dekoriranju, vodim onom manje je više. Božićnih dekoracija nemam mnogo (doslovno dvije male kutije kuglica, jednu lampica i nešto DIY projekata) pa ih nije komplicirano "pospremiti", no vjerojatno će se ta kolekcija u budućnosti ipak maaalo povećati (ali opet... manje je više).

Da bih pomogla onima čije su kolekcije malo veće, a i sebi ostavila podsjetnik, odlučila sam malo prošvrljati netom i s vama podijeliti 10 trikova za organiziranje i skladištenje božićnih dekoracija - kuglica, lampica, umjetnih borova, vijenaca i ostalih sitnica.

Sva su ova organizacijska rješenja brza i jednostavna, a usput ćete iskoristiti stvari koje vjerojatno već imate kod kuće.

Kako organizirati božićne dekoracije?

Krenimo onda redom:

1. Kuglice pospremite u karton u kojem su bila jaja.
Ako ste kojim slučajem izgubili originalnu kutiju, kuglice možete pospremiti u karton u kakvom se obično nalaze jaja. Funkcionirat će odlično za kuglice manje veličine.

{Izvor: Make Life Lovely}
2. Za delikatne kuglice, "kuglice" nepravilnih oblika i druge ukrase za bor iskoristite plastične čaše.
Na drvce ne vješate samo kuglice, nego i druge ukrase. Takvi se ukrasi mogu spremiti u plastične čaše zaljepljene na karton i umetnute u plastičnu kutiju. Na ovaj način štitite kuglice, ali i iskorištavate sav prostor u kutiji.

{Izvor: Mom's Party Cafe}
3. Lanac za drvce spremite u staru bocu.
Ako među drugim ukrasima za drvce imate i lanac, njega vrlo jednostavno možete pospremiti u staru plastičnu bocu. Spremanjem u bocu manja je šansa da će se lanac zapetljati s drugim ukrasima.

{Izvor: Tip Junkie}
4. Lampice namotajte na karton.
Vjerujem da vam je svima poznat osjećaj kad iz kutije izvadite lampice, a one su smotane u sto smjerova + treba vam sto godina da ih odmotate. Da biste spriječili to petljanje lampica, namotajte ih na karton. Početni dio kabla zalijepite izolirkom, škarama napravite male udubine i potom oko kartona složite ostatak kabla.

{Izvor: Tesco}

5. Osim na karton, lampice možete namotati i na staru vješalicu za odjeću.
Ako vam se ne sviđa namatati lampice oko kartona, može vam poslužiti i stara vješalica - postupak je sličan. Ova je opcija dobra jer se vješalica može objesiti.

{Izvor: A Scrapbook of Me}

6. Vijence nataknite na žicu.
Vijence za vrata jednostavno možete objesiti u ormar i to tako da komad žice savijete u oblik sličan slovu S. Postupak pogledajte klikom na link ispod fotke.

{Izvor: Life + Storage}
7. Umjetno drvce "stegnite" remenom.
Hm, dosad još nikad nismo imali umjetno drvce pa ne znam je li ovo pametna ideja - za one s više iskustva, bi li se ovako mogle oštetiti grane? Uglavnom, ovako na prvu ova mi se ideja čini dobrom jer će "stegnuti" bor zauzimati manje mjesta, odnosno lakše ćete ga pospremiti u kutiju ili omotati nekom tkaninom. (Kad bolje razmislim, najbolje da se drvce skupa s kuglicama zamota i pospremi; manje posla iduće godine, ha ha ha).

{Izvor: Pinterest - originalni link više ne radi)
8. Ukrasni papir razvrstajte pomoću staklenki.
Ovakav način slaganja ukrasnog papira pogodan je za male kolekcije + možete ga sakriti iza radnog stola, vrata i sl. Više detalja pročitajte ovdje.


9. Trakice posložite u kutiju s rupicama.
Ako imate tek par ukrasnih trakica, onda vam ova ideja možda i neće biti korisna, ali ako ih imate hrpu, dobro će doći. Nabavite neku kutiju s rupicama (ili još bolje, običnoj kutiji od cipela napravite rupe), po dužini stavite dva držača (meni sad na pamet padaju štapići za ražnjiće) i na njih stavite trakice. :)

{Izvor: Spunky Junky}

10. Čestitke zavežite vrpcom i izložite.
Ne znam dobivate li još za Božić tradicionalne čestitke, ali ako ih dobivate i želite ih sačuvati, možete ih omotati nekom ukrasnom vrpcom i izložiti na policama (ako ne te godine koje ste ih dobili, onda sljedeće). U ovom postu ima još ideja (neka vas ne zamara što je riječ o čestitkama za vjenčanje; ove su ideje korisne za sve vrste čestitki).




Jesam li što zaboravila? Kako vi "skladištite" svoje dekoracije? Nerviraju li vas zapetljane lampice?

Čitamo se.

P.S. Ako još niste, svakako ispunite anketu koju sam pripremila u prošlom postu. Onima koji su je ispunili veeeeliko hvala! Bome su mi zanimljivi vaši prijedlozi i kritike; vjerojatno ću na Fejsu uskoro napisati manji osvrt pa stej tjuned.

Oznake: ,