Lista božićnih darova za minimaliste

I ovaj petak nastavljamo s blagdanskim postovima... Prošlih godina sam napravila popise darova koji bi oduševili ljubitelje organiziranja i planiranja, a ove sam spremila nešto za minimaliste. Te se osobe ne moraju nužno tako "deklarirati", ali sigurno u svojoj okolini imate nekoga tko se pokušava riješiti viška stvari, nekoga tko brine o okolišu pa mu se ne sviđa otpad kojeg tradicionalno shvaćeni darovi neminovno stvaraju ili nekoga "kome ne treba ništa".

Božićni darovi za minimaliste ili one kojima ništa ne treba

Darove sam podijelila u pet skupina.

Idemo onda redom:

1. Nešto "konzumirajuće"
Ovakvi se darovi neće "potezati" po policama niti gušiti dom osobe kojoj ste ga dali (naravno ako ste dar "pogodili"). To može biti obična čokolada koju ta osoba voli ili najveća teglica čokoladnog namaza s nekom lijepom porukom, košarica napunjena zdravijom hranom (npr. zobene pahuljice, voće, začini i sl.) za božićni doručak, sastojci za božićne kolačiće + recept za njihovu izradu i sl. Razmislite (ili pitajte) što ta osoba voli pa prema odgovorima nešto osmislite (nemojte samo kupovati generičke poklone kao što su bombonjere, žnj vina, teglice kave itd.; posebno ne za blagdane). Znam da se poklonjenom konju ne gleda u zube (ili tako nekako), ali imam kava za šest života, a uopće je ne pijem. :)

2. Iskustvo
Mislim da bi pravog minimalista najviše usrećio ovakav dar. "Iskustveni" darovi puno su bolji od onih materijalnih jer stvaraju uspomene i zauvijek nam ostaju u sjećanju. To mogu biti karte za neku božićnu predstavu, film, koncert ili izložbu, putovanje, obični piknik u dnevnom boravku na božićno jutro (na kojem jedete gore spomenuti doručak i keksiće koje ste zajedno ispekli) ili tek vaše prisustvo (posebno ako ste niste dugo vidjeli).

3. Nešto gdje se može naučiti nešto novo
Ovakvi darovi ne moraju biti nužno vezani za temu Božića, ali će svakako razveseliti osobu koja će dar primiti. Na pamet mi sada pada neki tečaj ili radionica (onlajn ili u RL), članstvo u knjižnici i sl.

4. Usluga
Ovakve bi darove svi cijenili, ne samo oni kojima je mrzak višak stvari. :) To može biti čuvanje djeteta ili ljubimca na par sati, pomoć pri predblagdanskom čišćenju, organiziranje ormara itd. Zgodno je napraviti i malu knjižicu s kuponima koje onda ta osoba može iskoristiti tijekom cijele godine (samo onda nema izgovora dok osoba odluči dobiti tu uslugu, ha ha ha). Isto tako, možete i "zamijeniti talente", vi toj osobi organizirate radni stol, a ona vama sašije zavjese.

5. Nešto korisno
Obožavam korisne darove! Neki tvrde da su takvi darovi "bezlični" (i jesu, ako kupite tamo neki poklon-paket sastavljen od žnj šampona, kreme i dezića koji vrlo vjerojatno toj osobi ne odgovaraju jer, ne znam, koristi prirodne preparate), ali ako pomno pazite što ta osoba koristi, ne možete pogriješiti. Ja bih se sad osobno jako razveselila teglici mirišljavog kokosovog ulja i novim papučama (stare više ništa ne može pokrpati)!

I to je to! Kao što sam gore napisala, ovi darovi "pale" i kod "običnih" ljudi, ne samo minimalista.

Jeste li već smislili što ćete darovati dragim ljudima? Mislim da će moji dobiti puno mene, ha ha ha.

Šalu na stranu, imate li još kakav prijedlog za ovakav tip darova?

Čitamo se.

Oznake: , ,