Godišnja inventura #3

Nadam se da ste Božić proslavili u ugodnom društvu i da se lagano pripremate za novu godinu - razmišljate o ciljevima koje ste postigli i onima koje još niste. Kao i prošle i pretprošle godine, i ovaj put mala inventura. :)

Na početku će biti riječi o mojim osobnim dogodovštinama, a onda o stanju na blogu. :)

Godišnja inventura

Moje novogodišnje odluke

Sjećate se posta otprije 12 mjeseci? Pisala sam upravo o ciljevima, odnosno navikama koje sam mislila usvojiti tijekom ove 2017. godine. O svom sam vas napretku marljivo izvještavala na Fejsu, no željela bih i ovdje podijeliti svoja zapažanja, uspone i padove (dobro, nije bilo baš tako dramatično, ha ha ha).

Moje novogodišnje odluke

Ciljeve sam podijelila prema mjesecima, s tim da sam za neke predvidjela i više mjeseci, ne samo jedan, tako da je na kraju ispalo da ću "raditi" na usvajanju sedam navika.

1. U siječnju i veljači željela sam smanjiti količinu pojedenih grickalica i slatkiša. U siječnju se baš i nisam proslavila (za to sam okrivila masu dobivenih slatkiša, ha ha ha). U veljači sam se malo popravila - nisam zadovoljna rezultatom u potpunosti, ali sam shvatila nekoliko bitnih stvari:

a) najbolje da u kući nemam nikakvih grickalica (ako ih baš moram imati, onda ih je najbolje spremiti što dalje),
b) najviše slatkiša pojedem kad sam živčana ili pregladnim,
c) kad nam se najave gosti, obavezno moram nešto pojesti prije nego što dođu (jer inače pobrstim sve kolače njima namijenjene, ha ha ha).

Ostatak godine bio je sličan kao i siječanj i veljača, ali kažem, bome sam dosta toga naučila. O ovoj temi (i općenito prijelazu na nešto zdraviju prehranu) još ću pisati, i to uskoro!

Ocjena: 3/5

2. Ožujak je bio mjesec u kojem sam se trudila svaki dan popiti barem dvije litre vode. Za tu sam si namjenu kupila čašu u Jysku i moram priznati, to je bio dobar potez. Naravno, bilo je dana kad sam popila manje, ali i više. Mogu reći da sam vrlo zadovoljna usvajanjem ove navike. :)

Ocjena: 4,5/5

3. Sljedeća tri mjeseca (travanj, svibanj i lipanj) posvetila sam vježbanju, tj. planirala sam svaki dan napraviti 20 čučnjeva. Prvi sam se mjesec pogubila negdje na sredini, drugi sam čučnjeve svakog dana zamijenila polusatnim treninzima triput tjedno, a treći sam vježbala ono, nula puta (a takav je bio i ostatak godine). Lakše mi je bilo kupiti surferske gaćice za plažu, nego mrdnuti guzom (ne surfam, nego skrivam celulit, ha ha ha). Ne znam, s tim vježbanjem nikako na zelenu granu, čak me ni ovo objavljivanje napretka na Fejsu nije motiviralo. Mislim da meni treba netko tko će me cijelo vrijeme držati na oku i usmjeravati.

Ocjena: 1/5

4. Eh, da je sve odluke lako provesti u djelo kao onu srpanjsku, gdje bi mi bio kraj. Srpanj sam posvetila uživanju, i to u pjenušavim kupkama. Iako ostatak godine kupke nisam radila jednom tjedno kao u srpnju, ova mi je odluka podsjetnik da ne smijem zaboraviti na vrijeme za sebe.

Ocjena: 4,5/5

5. Kolovoz i rujan su kod mene bili obilježeni knjigom. Jako volim čitati, ali mi se ponekad dogodi da tjednima ne pročitam ni slova - ovom sam odlukom pokušala to promijeniti. Iako je ostatak godine bio šarolik - nekad sam pročitala dvije knjige, nekad jednu, a nekad četiri, u principu sam vrlo zadovoljna.

Ocjena: 4,5/5

6. Osim što volim čitati, volim i kad mi jela koja radim dobro ispadnu! Upravo sam iz tog razloga listopad posvetila eksperimentiranju u kuhinji. Ako me sjećanje ne vara, isprobala sam puno više recepata od jednog planiranog, a eksperimentiram i dalje! Jest da nije uvijek sve fino, ali isprobavanje recepata služi da nađemo ono što nam odgovara.

Ocjena: 5/5

7. Zadnja dva mjeseca (studeni i prosinac) pokušavala sam (tj. i dalje pokušavam) u situacijama koje me izbacuju iz takta reagirati smireno. Naravno, najbolje bi bilo izbjegavati takve situacije i ljude, ali često to nije moguće (rasprave s ciljem rješenja problema su u potpunosti neizvedive). Osim brojanja do 10, shvatila sam da mi pomaže i kad u glavi nešto pjevušim. :) Ne znam, ova mi je navika još uvijek vrk in progres, mada mi je puno pomoglo i to što sam uopće osvijestila koje mi to situacije smetaju i način na koji ih mogu "riješiti".

Ocjena: 3,5/5

Kao što možete vidjeti iz priloženog, nekim sam navikama zadovoljna, a nekima nisam. U 2018. ću se daklem posvetiti zdravijoj prehrani, tom nesretnom vježbanju i brojanju do 10. Ta su tri područja glavni i jedini prioriteti.

Godina na blogu

Najzanimljiviji ovogodišnji postovi
Budući da se moj život i dalje najvećim dijelom vrti oko Sofi, i ove je godine na blogu bilo dosta postova vezanih za organizaciju života s bebom/todlerom. Tako sam vam pisala o omiljenim stvarima za bebu, o stvarčima koje smo s njom nosili na plažu, organizirala sam svu njenu odjeću, s vama podijelila na koje načine štedim kad je u pitanju beba, a napisala sam i kratki vodič za čišćenje dječjih igračaka.

Isto tako, dobili ste i uvid u moje male rutine, kroz postove o rutini pranja rublja i planiranju mjesečnog menija (još nam nije dosadio, btw, ali sam ipak napravila neke promjene).

A sad malo o bolnoj točki (točci?): renovaciji kuće. Kao što ste mogli zaključiti, baš i ne ide onako kako smo planirali. Plan je bio još prošle godine završiti grijanje, kupaonicu i spavaću sobu, no to se sve maaaalo otegnulo, ponajviše zbog toga jer smo ove godine usavršavali grijanje, tako da je dobar dio ljeta i jeseni "otišao" na to. Da ne biste krivo razumjeli, kupaonica i spavaća su u upotrebi (ha ha ha), samo što još trebamo dovršiti nekoliko projekata da s njima budem u potpunosti zadovoljna. Daklem, ove nam je godine cilj kooonačno dovršiti tu kupaonicu i spavaću, a zatim prijeći na ured - neću sad o tome puno pisati jer nemam pojma u kojim će se sve smjerovima kretati. Uglavnom, stej tjuned.

Moje novogodišnje odluke


5 popularnih postova
S popularnim postovima stanje je slično kao i prošlih godina, jedino su neki postovi zamijenili poredak.

Prvo mjesto uvjerljivo drži post o organiziranju putovanja u Veneciju. Opet, ne znam je li vas više zanimala sama organizacija jednodnevnog putovanja ili baš sam odlazak u Veneciju; pretpostavljam ovo drugo. No, kako god, drago mi je da post smatrate korisnim, nadam se samo da se nije mnogo toga promijenilo - post je ipak pisan prije par godina.

Recenzija knjige "Čarolija pospremanja" ove je godine zauzela drugo mjesto - znači, još uvijek je popularna! Ako niste, definitivno je pročitajte (i recenziju i knjigu).

Treće mjesto pripalo je planeru za školu. Drago mi je da vam se svidio u velikoj mjeri! U postu je link s kojeg ga možete "skinuti"; nije važno što nije rujan, i novo je polugodište odlična prilika za početak planiranja.

Četvrto mjesto drži još jedan planer, onaj za vjenčanje. Ako se uskoro udajete, kliknite na link i besplatno ga preuzmite.

I na kraju, peto je mjesto zauzeo post o organiziranju ormara u kojem sam opisala kako KonMari metodu primijeniti u praksi. Slično sam organizirala i sadašnji ormar tako da većina trikova spomenutih u knjizi zaista djeluje.

Još malo o blogu
Ove sam godine napisala i nekoliko tzv. kolaborativnih postova; prvi sa Sofijom s bloga "Kako je lepo živeti lako", a drugi s Nikom s bloga "BeautyPepTalk". U prvom smo Sofija (skoro sam napisala Sofi, ha ha ha) i ja pisale o stvarima koje zaboravljamo čistiti (ovdje možete pročitati moj post, a ovdje njezin), a u drugom sam skupa s Nikom radila adventski vijenac (moju ideju možete vidjeti ovdje, a Nikine ovdje). Ako još ne pratite Sofiju i Niku, svakako počnite. :)

Osim zajedničkih postova, počela sam pisati i za portal Supermame.hr. Dosad sam objavila tri posta, a ako ste ih slučajno propustili, redom ih možete pročitati ovdje:

Zakon privlačenja i organizacija
15 proizvoda za uspješnu organizaciju doma
Kako imati organiziran dom s djecom?

Daklem, bilo je tu svega i svačega... Novih prilika, blogova i blogerica, fanova na Fejsu... I dalje nastavljamo punom parom. :)

Planovi za iduću godinu
Najveća odluka (i poduhvat) definitivno će biti redizajn stranice i prijelaz s Bloggera na Wordpress. Domena je već u džepu, jedino sad to sve treba prebaciti. Ako će vam blog "štekati" idućih tjedana, znate što radim. I da, nadam se da neću pola toga obrisati. :)

Osim vlastite domene i promjene dizajna, želja mi je i povećati promet na blogu pa i tu očekujte neke novitete.

Što se tiče sadržaja o kojem ću pisati, neke ideje već imam (na temelju popularnih postova), ali bih željela i vaše mišljenje. Na kraju krajeva, ovaj je blog (osim da bilježi moju organizacijsku pustolovinu) tu radi vas. Želja mi je svojim savjetima pomoći vam u najvećoj mogućoj mjeri, ali za to mi treba i vaš mali doprinos.

Trebam vašu pomoć!
Daklem, niže možete vidjeti jednu mini anketu - sastoji se od 8 pitanja (u šest njih samo označite željene odgovore, a na zadnja dva dajte kratki (ili dugi, svejedno) odgovor). 

Za ispunjavanje će vam trebati doslovno nekoliko minuta pa se nadam da ćete se odazvati. Vaši odgovori mnogo će mi značiti. :) Svima unaprijed hvala!



I to je to! Nadam se da ste uspjeli sve pročitati i da ste odgovorili na ovih nekoliko postavljenih pitanja. :) Ništa, od srca vam želim organiziranu i uspješnu novu godinu!

Čitamo se.

Oznake: ,