5 stvari koje zaboravljamo očistiti

Znam da ponekad, uz sve obaveze koje imamo, ne stignemo očistiti i ono što se podrazumijeva - obrisati prašinu, usisati i očistiti kupaonicu, a ne se još "zamarati" sitnicama. No i te se stvari zaprljaju pa ne bi bilo loše pronaći vremena i tu i tamo ih očistiti. :)

Stvari koje zaboravljamo očistiti

Koje su to onda stvari? Krenimo redom:

1. "Plastični" dokumenti (osobna, vozačka, zdravstvena, bankovne kartice, kartice pojedinih trgovina i sl.)
Prije istraživanja i mozganja o ovoj temi, uopće mi na pamet nije palo da bi ovo trebalo čistiti, ha ha ha. Ali kad bolje promislite, ove su kartice zasigurno leglo bakterija - čame u novčaniku pa ih dirate prljavim rukama i dajete drugim osobama (službenicima, medicinskim sestrama, tetama na blagajni itd.). Zato bi ih barem ponekad trebalo očistiti - za to će vam biti dovoljna vlažna krpica i obična gumica za brisanje. Vlažnom krpicom prebrišite površinu kartice, a gumicom nježno prijeđite preko magnetne trake.

2. Ključevi
Slično kao i kartice, i ključeve svugdje stavljamo. Negdje sam pročitala da bi ih jednom tjedno (!) trebalo oprati vrućom vodom i pažljivo prebrisati suhom krpom, no vjerojatnije je da ćete ih očistiti kad se na njima pojave naznake hrđe. U borbi protiv te napasti najbolji su limun + sol, mješavina octa i vode ili zubna pasta. U principu se ključ natrlja ovim "sredstvima" (ili stavi u mješavinu octa i vode) i ostavi dvadesetak minuta i onda ispere vodom. Zasad još nisam probala skinuti hrđu pa ako tko od vas ovo iskuša, neka svoje iskustvo ostavi u komentarima.

3. Grickalica za nokte
Često grickalicu dijelimo s ostalim članovima obitelji, a čistimo je hm, nikad? Ne znam zašto, jer je nije komplicirano očistiti. Najprije je namočite par minuta u mješavini tople vode i deterdženta za suđe, osušite, a zatim prebrišite vatom ili krpicom namočenom u alkohol.

4. Pinceta
Pincetu najčešće koristimo za čupkanje suvišnih dlačica i budući da dolazi u dodir s kožom trebalo bi je čistiti nakon svake upotrebe jer inače riskiramo pojavu prištića. Očistiti je možete slično kao i grickalice za nokte, znači voda, deterdžent za suđe i na kraju dezinfekcija alkoholom.

5. Škare
Škarama, pogotovo onim kuhinjskim, režemo svašta - od papira i ljepljivih traka do najlonskih vrećica u koje je umotano meso. Uopće ne želim razmišljati što je sve na njima. :) Najjednostavnije ih možete očistiti krpicom umočenom u ocat i onda prebrisati suhom krpicom. Pazite da vam škare ne ostanu mokre jer će se na njima pojaviti hrđa.

Stvari koje zaboravljamo očistiti
I to je to! Čistite li vi ove stvari redovito ili ste sad doživjeli prosvjetljenje (čitaj: idem ribat ključeve)? :D

Ovaj je post nastao u suradnji sa Sofijom s bloga "Kako je lepo živeti lako" pa idućih dana skoknite do nje i provjerite kojih 5 stvari ona zaboravlja očistiti. ;)

Uživajte mi u vikendu!

Oznake: