Čišćenje dječjih igračaka

Jedan post za mame i tate. Vjerujem da znate da i dječje igračke treba čistiti, posebno one koje djeca stavljaju u usta (tu ne računam kojekakve kamenčiće, bube i sve ostalo što oni smatraju igračkama, ha ha ha).

Postoje neke smjernice o tome kako, kada i koliko često čistiti igračke, ali kao i kod svega, upotrijebite zdrav razum. ;) Ovaj je post tu samo kao podsjetnik.

Kako očistiti dječje igračke?

Idemo onda redom:

Kako čistiti dječje igračke?
Dječje igračke nije poželjno čistiti nekim snažnim "kemikalijama", bit će dovoljni običan deterdžent za rublje, voda, malo sredstva koje inače koristite za kupanje djeteta, ocat ili alkohol. I naravno, neka krpica.

Plišane igračke
Plišance je zapravo najjednostavnije očistiti, samo ih ubacite u perilicu rublja i to je to. Ja ih obično perem na 30 stupnjeva + program "Osjetljivo rublje". Prije pranja za svaki slučaj pročitajte što piše na etiketi (pripazite samo da nemaju dijelova koji su zaljepljeni jer će u perilici vjerojatno otpasti). Osušite ih na zraku (pliš će možda nakon pranja malo čudno izgledati, ali posloži se nakon nekog vremena).

Plastične i gumene igračke
I ove se igračke čiste jednostavno, samo što to za vas ne može napraviti perilica, nego morate ručno. U posudu s toplom vodom stavite par kapi sredstva s kojim perete dijete i igračke operite kao što biste oprali suđe; isperite i osušite.

Neke od ovih igračaka (ove od tvrde plastike) vjerojatno se mogu prati i u perilici suđa; ja je nemam pa ne mogu opisati svoje iskustvo.

I da, kod gumenih igračaka s kojima se dijete igra u kadi pripazite na plijesan; te je igračke poželjno dobro "ocijediti" (stisnuti ih da sva voda izađe van) i osušiti. Negdje sam pročitala da se otvor može popuniti pištoljem s vrućim ljepilom što sprječava ulazak vode. Opet, nisam isprobala, ali ako nekog zanima, može istražiti; samo da bacim bubu u uho. ;)

Drvene igračke
Drvene igračke baš i ne vole vodu pa njih očistite krpicom ili vaticom namočenom u ocat ili alkohol.

Igračke s baterijama i raznim mehanizmima
Ovakve igračke mogu biti i plišane i plastične, ali ih ne smijete ubaciti u perilicu niti ih previše močiti. Najprije izvadite baterije, a onda površinu igračke prebrišite krpom umočenom u mješavinu tople vode i sredstva kojim perete dijete (pripazite da vlaga ne uđe u prostor za baterije). Drugom krpom pobrišite "sapunicu" i to je to.

Čišćenje dječjih igračaka


Alternativa svim ovim načinima čišćenja (osim pranja u perilici) je brisanje vlažnim maramicama. Taj je način definitivno jednostavniji i brži, samo baš i nije ekološki prihvatljiv (zbog količine maramica koje ćete potrošiti).

Kada i koliko često čistiti dječje igračke?
Kao i kod svega, ni ovdje ne treba pretjerivati (samo nemojte da igračke uđu u kategoriju stvari koje zaboravljate očistiti, ha ha ha).

Ja ih obavezno čistim ako je prljavština vidljiva (npr. igračka je pala na neku prljavu površinu), ako ih je neko drugo dijete stavljalo u usta i nakon bolesti (doduše, Sofi još nije bila bolesna; jedino joj je u par navrata curio nosić, što je brzo prošlo).

Općenito bi se češće morale čistiti igračke koje dijete stavlja u usta (barem jednom tjedno), a sve ostalo može svakih par mjeseci (plišanci i rijeđe).

...

Eto, nadam se da će vam ovaj post biti koristan. Ako sam nešto zaboravila, pitajte. ;)

Uživajte u vikendu!

Oznake: , ,