DIY viseća polica

Danas jedan DIY post. :) S milijun fotki.

Ovih dana (ok, mjeseci) okušala sam se u izradi viseće police za kupaonicu (ovo neće biti jedan od onih mojih super jednostavnih DIY postova, mada i ovo nije komplicirano ako kod kuće imate nešto alata).

Policu sam odlučila napraviti od užeta i komada debla. Trebalo mi je nešto za prazan prostor iznad perilice rublja pa sam inspiraciju pronašla na netu (+ poklopilo se da smo proljetos morali posjeći dva oraha u dvorištu).

DIY viseća polica

Krenimo onda redom:

Od orahovog (ili nekog drugog) debla motornom pilom odsijecite komad debljine nekoliko centimetara (što tanje možete). Ovo je naravno napravio moj dragi suprug jer bih se ja vjerojatno osakatila. ;D

Deblo oraha



Odrezani komad drveta stavite sušiti - najbolje nekoliko mjeseci. Pripazite samo da nije na direktnom suncu.

Komad drva nakon sušenja.


Kad se komad drveta osušio, vrijeme je za obradu i čišćenje. 

Kutnom brusilicom skinite gornji sloj (prljavštinu, plijesan itd.). Tako ćete ujedno i poravnati površinu. Brušenje nije teško, ali naravno da mi nije ispalo savršeno - negdje sam pritisnula jače, a negdje slabije pa su ostali tragovi.

Brušenje komada drva.

Prašinu nastalu brušenjem i prljavštinu s kore skinite četkom i "ispušite" kompresorom za zrak.

Nakon obrade i čišćenja slijedi bušenje rupa za uže. Najprije si označite mjesta koja želite izbušiti, a "nered" nastao nakon bušenja počistite i drvo opet "ispušite". Ja sam odlučila izbušiti tri rupe, jednu gore, a dvije dolje (poput trokuta).

Bušenje rupa na komadu drveta.


Drvo je sad spremno za lakiranje. Kistom nanesite tri tanka sloja laka za čamce (između svakog sloja pričekajte cca 24 sata da se lak dobro osuši).

Lakiranje komda drva.

...

Za montiranje police, uz lakirani komad drva, trebat će vam još kukica + tipla, bušilica, uže i škare.

Na zidu izbušite rupicu, stavite tiplu i "ušarafite" kukicu.

Bušenje rupe na zidu za montiranje police.
Kukicu je montirao suprug; još se ne usudim bušiti po pločicama. :)


Uže provucite kroz rupe, a ostatak odrežite škarama. Ne znam, možda je moguće i neko bolje vezanje, ja sam uže prvo provukla kroz rupicu na lijevoj strani (1) pa na desnoj (2,3) i onda zavezala čvor (4). Preostali dio užeta "spustila" sam u treću rupu (5) i onda s donje strane opet napravila čvor (6). Nadam se da ste shvatili postupak. :)


Postupak vezanja užeta na visećoj polici.

Policu zatim objesite na kukicu, malo namjestite (ovaj drugi čvor (6) nemojte čvrsto stegnuti jer ćete policu morati izravnati) i to je to! :)

Namještanje police.


Dekorirajte je i organizirajte prema svojim željama i potrebama.

Ja sam zasad na nju stavila kaktusić i stakleni okvir iz Jyska te DIY posudicu. Ovaj mi je stakleni okvir predobar, samo još nisam odlučila što staviti u njega (ovaj je print kupljen s okvirom). Imate vi kakvih prijedloga?

DIY viseća polica

Eto, to je sad zbilja to. Kako vam se sviđa ova polica? Jeste li sami napravili nešto ovakvo? U planu je još i stolić na istu foru, ali o tom potom.

Uživajte mi u vikendu!

P.S. Da ne biste mislili da sam ja sad neka maherica u korištenju alata, nisam. Suprug me trenira; pri izradi ove police prvi sam put u rukama držala kutnu brusilicu. :) I polica je još uvijek na mjestu, ako se što raspadne, javim. :D

Oznake: , , ,