Organizacija studentske sobe

Danas jedan post za studente, i to one koji žive u studentskim domovima (iako ga mogu pročitati i svi ostali).

Budući da je ovo vrijeme useljavanja u domove, mislila sam da bi bila dobra ideja napisati par riječi o organizaciji studentske sobe. Znamo da je većina takvih soba vrlo mala, a u pravilu se dijeli s cimerom ili cimericom. Dobra je organizacija zato vrlo bitna.

Organizacija studentske sobe

Na netu možete pronaći pregršt inspirirajućih fotki (što uređenja i čišćenja, što same organizacije), ali veći dio toga odnosi se na američke domove koji su ipak nešto drugačiji od naših (a i nekako sumnjam da bi uprave u našim domovima dopustile drastično mijenjanje namještaja ili pak krečenje zidova u raznorazne boje). Osim toga, kod nas se sobe najčešće mijenjaju svake godine pa vjerojatno nitko ni nema volje od sobice raditi "palaču".

Ono što možete učiniti, a tiče se uređenja i postizanja obiteljskog okruženja, je ponijeti vlastitu posteljinu, staviti neki lijepi zastor i okružiti se fotografijama svojih najdražih, omiljenim slikama i inspirativnim natpisima. Kako napraviti svoje natpise za zid, možete pročitati ovdje.

Što se pak čišćenja tiče, tako mali prostor važno je svaki dan pospremati i barem jednom tjedno očistiti jer se začas može pretvoriti u brlog. Iako osobno nisam živjela u domu, nekoliko sam puta čistila suprugovu sobu (živio je u domu na početku faksa). Njegova je strana bila koliko-toliko uredna, ali cimerova... Jednom sam ispod kreveta pronašla posudice s pljesnivim jogurtom (još sam se dvoumila je li to zaista smeće; cimer je bio kemičar pa rekoh, da mu ne uništim mogući projekt za faks, ha ha ha). 

Poanta ove anegdote je da i čišćenje, kao većina stvari, ovisi o dogovoru s cimerom i vjerojatno će vam biti teško ako ste čistunac, a cimer baš i ne - u tom slučaju svoju polovicu sobe držite urednom, a na njegovu pokušajte zažmiriti (možete pomesti cijeli pod, kao što sam ja napravila u suprugovoj sobi, a ako vam netko dolazi u posjet, a neugodno vam je zbog nereda na njegovom krevetu, jednostavno ga prekrijte nekom dekom ili plahtom). Od alata i sredstava za čišćenje trebat će vam metlica i lopatica, nekoliko krpa za brisanje prašine, univerzalno sredstvo za čišćenje i neko za kupaonicu.

Hajmo mi sad na pravu temu ovog posta - organizaciju. :)

Iako u našim domovima ne možete utjecati na raspored namještaja (a i ne biste baš puno postigli zbog veličine soba) ipak je možete donekle organizirati prema svojim potrebama.

Mislim da je najvažnija stvar ne pretjerivati s brojem stvari (znam da nije jednostavno u tu malu sobu "ugurati" cijeli svoj život), ali probajte se ograničiti (npr. u prosincu vam sigurno neće trebati lepršave ljetne hlače).

Čim imate manje stvari, jednostavnije ih je i organizirati.

Raspoloživi prostor pametno iskoristite pa nemojte zaboraviti prostor ispod kreveta, iza vrata, unutarnje strane ormarića i bočne strane radnog stola. :)

U nastavku bih s vama podijelila top 5 organizacijskih proizvoda koje bi trebala imati svaka studentska soba:

5. "Torba" za kupaonicu
Budući da kao studenti nemate vlastitu kupaonicu, nego je dijelite s još najmanje jednom osobom, a često i cijelim katom, malo je nezgodno ostavljati svoje stvari tamo gdje ih svatko može koristiti. Zato dobro dođe ova "torba", tj. organizator stvari potrebnih za kupaonicu - četkice, paste za zube, ručnika, šampona itd. Ovu s fotke možete naručiti na iBeju za nekoliko dolara (samo upišite mesh shower caddy). Umjesto ove torbe možete koristiti i običnu vrećicu, ali ovako je sve puno preglednije. :)

4. Ploča za obavijesti
Bilo da kupite neku plutenu ili napravite svoju, ploča za razne obavijeti, podsjetnike i uspomene je vrlo bitna, posebno za vizualne tipove. Najbolje ju je postaviti iznad radnog stola.

3. Organizatori za radni stol
Meni osobno nema ništa gore od neorganiziranog radnog stola (ok, možda nepospremljeni krevet). Za organizaciju stola možete kupiti specijalne organizatore (ovaj na fotki je iz IKEE), ali bit će dovoljne i obične staklenke ili limenke. Sve o organizaciji stola pročitajte ovdje.

2. Kukice
Kukice su nezaobilazni dio organizacije studentske sobe jer na njih možete objesiti stvarno svašta - od ručnika preko odjeće do alata za čišćenje. Birajte one koje se lijepe i čvrsto drže, ali ipak neće ostaviti neki veći trag nakon skidanja. O organizaciji s kukicama čitajte ovdje.

1. Kutije, košare ili slični spremnici
Slično kao i kukice, i razne kutije mogu vam puno pomoći jer u njih možete pospremiti gotovo sve, a stvari će vam biti razvrstane. Znači, u kutije smjestite neku odjeću (npr. donje rublje i čarape), knjige koje vam ne trebaju svaki dan, cipele, ma sve! Prednost kutija ili košara je i ta da sadržaj u njima ne mora uvijek biti besprijekorno uredan, ali one izvana uvijek lijepo izgledaju. Veliki izbor kutija imate u IKEI, ali možete ih i sami napraviti - obične kutije od cipela omotajte papirom, tkaninom ili užetom.

Proizvodi za organizaciju studentske sobe


...
Ništa, nadam se da će ovaj post koristiti svim studentima, kako onim u domovima, tako i onima koji žive u iznajmljenim stanovima (sve su to mali prostori, a znam ponešto o njima). :)

Uživajte mi u vikendu! :)

P.S. Čekirajte i postove o učenju i izradi fascikla s materijalima s predavanja!

Oznake: