Gutači vremena

Nadam se da vam je svima poznat termin iz naslova. :) Ako nije, malo pojašnjenje - gutači vremena su sve one "stvari" koje vam oduzimaju vrijeme, a da toga često niste ni svjesni. Iako njihovim eliminiranjem nećete odjednom postati super produktivni (za to treba malo više truda), ipak ćete stvoriti dodatno vrijeme za bitnije stvari. Što sve onda ubrajamo u gutače vremena?

Gutači vremena

Krenimo redom:

1. Neimanje plana
Ovdje ne mislim da vam svakodnevni život treba biti isplaniran u minutu (mislim, tko tako živi, roboti?), ali neki generalni plan biste trebali imati. Jeste li razmišljali o tome koliko vam vremena treba da se odjenete za neku priliku (pun ormar odjeće, a zapravo nemate ništa) ili koliko vremena potrošite dok besciljno lutate trgovinom jer niste sigurni što trebate kupiti? Da biste izbjegli takve probleme napravite plan - npr. iskušajte modnu kapsulu ili pokušajte s planiranjem menija. Već sam spomenula da su mi ovi projekti (uz još tri) promijenili život.

2. Neodgovarajući organizacijski sustav
Slično kao i neimanje plana, i loša organizacija stvari i prostora može vam progutati vrijeme. Jedan banalni primjer -  više ne mogu ni izbrojati koliko sam puta čula: "Peeeeetra, gdje mi je novčanik?". Naravno, radi se o mom suprugu i njegovom stalnom traženju zametnutih stvari - jednom ga ostavi u hodniku, drugi put u spavaćoj sobi, treći u radnoj, četvrti u dnevnoj... Jasno vam je da traženjem stvari gubite vrijeme, zar ne? Kako organizirati bilo koji prostor u kući možete pročitati ovdje. :)

3. Društvene mreže
Uf, mislim da su društvene mreže ono što je nekad bio TV samo što im sad možemo pristupiti odakle poželimo. Nemojte me krivo shvatiti, društvene mreže i net općenito su genijalni izumi (i ne volim kad se tehnologiju optužuje da "kvari" djecu), ali njima se treba znati pravilno koristiti. Neću sad ulaziti u detalje, ali vrlo je lako upasti u vrtlog skrolanja po ekranu - još ovo pa ono i tako ode sat. Da biste to izbjegli, pokušajte se ograničiti, npr. alarmom nakon petnaestak minuta.

4. Pretjerano razmišljanje
Koliko je moj suprug kriv za zametnute stvari, toliko sam ja za pretjerano razmišljanje i analiziranje. Trenutno se to odražava na renovaciju kuće. To je, uz neke druge, jedan od razloga što nam sve sporije ide - dok ja odlučim kakve zavjese, prođe pola godine. ;) Ovome još nisam našla rješenje, je li možda netko od vas ovakav?

5. Perfekcionizam
Ova je zadnja točka donekle povezana s prethodnom, a vjerujem da znate što podrazumijeva (ili ste i sami takvi ili znate nekog takvog, ha ha ha). Iako u većini slučajeva perfekcionizam nije loš, ponavljanje neke stvari milijun puta samo da bi bila onakva kakvom ste je zamislili, ipak je gubljenje vremena (jesam gdje spomenula da sam suprugov diplomski lektorirala dulje nego što ga je on pisao; na stranu s njegovim "krležovskim" rečenicama, iz današnje perspektive mislim da sam malo pretjerala). Ako i vama perfekcionizam krade vrijeme, pokušajte ga ograničiti na nekoliko područja koja su vam stvarno bitna, a u ostalim malo "olabavite".

Eto, nadam se da sam vam malo pomogla u rasvjetljavanju ovog pojma. :)

Jeste li prije čuli za njega? Što biste još dodali?

Čitamo se.

Oznake: