petak, 31. ožujka 2017.

Trik za (još) jednostavnije planiranje menija

petak, 31. ožujka 2017.
Vjerujem da se svi sjećate mojih postova o planiranju menija. ;)

Za one koji se ipak ne sjećaju, tjedne menije počela sam planirati da izbjegnem ono "Što ću danas kuhati?" i nepotrebne odlaske u trgovinu. Kasnije sam planiranje olakšala tematskim ručkovima, a nedavno sam otišla i mali korak dalje. Potaknuta idejom Sofije s bloga Kako je lepo živeti lako odlučila sam poslužiti se još jednim trikom.

Trik za jednostavnije planiranje menija

Ok, možda osmišljavanje mjesečnog jelovnika baš i nije neki trik ili prevelika novost, no moram priznati da mi je totalno olakšao planiranje; gotovo ga i nema. :D

Da malo pojasnim ovu zavrzlamu.

Daklem, iako planiranje menija uveeelike pomaže u uštedi vremena (i novca) ipak i za njega trebate odvojiti vrijeme (i tih dvadesetak minuta mi je zadnjih dana luksuz). Treba svaki tjedan pronaći zanimljive recepte, napraviti popis namirnica - sve to zna potrajati. Zato sam odlučila osmisliti 28 (7x4) jela koje pripremam iz mjeseca u mjesec. Pri osmišljavanju sam se vodila dostupnim namirnicama te svojim i suprugovim željama (malo više njegovim nego svojim, jer dragi ne jede ništa što ima krila #šniclarules).

Kao što možete zaključiti, nema neke posebne filozofije, jednostavno sam sjela, porazgovarala sa suprugom, prelistala fascikl s receptima, potražila neke nove na netu i jela zapisala u svoje bilješke na mobu.

Od mojeg je mozganja tako nastalo ovo:

Meni 1
Pizza
Riža sa svinjetinom, mrkvom, graškom i jajima
Špageti carbonara
Faširanci iz pećnice i salata od graha
Varivo od mahuna
Salata od tune, krumpira i jaja

Meni 2
Špecli sa sirom i vlascem
Brzi odresci i prosena kaša
Enchilade s piletinom i gljivama
Složenac od mljevenog mesa, mrkve i brokule
Palačinke punjene šunkom i sirom
Oslić i salata od krumpira

Meni 3
Ćevapčići i pire od batata
Varivo od graška

Meni 4
Špecli sa sirom i vlascem
Odresci i pečeni krumpir
Kuhane kobasice i salata od graha i kukuruza
Svinjetina s paprikom i brokulom i kus kus
Gulaš
Riblji štapići i omlet sa špinatom

Jela su, 'ajmo tako reći, prilično tradicionalna i ne baš najzdravija (jedemo dosta krumpira i tjestenine), ali kao što sam napisala, morala sam naći neki kompromis (suprug vrti očima i na ovu brokulu, ha ha ha). Obećajem da se ostatak dana hranim zobenim pahuljicama, različitim voćem i povrćem, biljnim mlijekom, grčkim jogurtom i pilećim prsima (i usput vodim borbu s grickalicama, ali zadnjih tjedan-dva vodim). :D

Kod pripreme ovih jela služim se malim trikovima da bi bila koliko-toliko zdravija:
1. dosta mesa pokušavam ispeći u pećnici ili dinstati, a ne pržiti u dubokom ulju
2. ako je glavno jelo pečeno, onda pokušavam prilog skuhati (npr. odresci i prosena kaša)
3. variva "zagustim" mljevenim zobenim pahuljicama, a ne klasičnom zaprškom od bijelog brašna
4. iako dosta recepata sadrži Vegetu, koristim je jako rijetko

Uglavnom, poanta ovog posta nije toliko zdrava prehrana (tješim se da sam mršava k'o čačkalica pa si mogu dopustiti i neke namirnice koje drugi ne mogu; tu naravno ne računam dosadne grickalice) nego pokazati vam da osmišljavanje menija može biti još jednostavnije.

Naravno da se menija ne držim k'o pijan plota - ako dobijemo neke namirnice (recimo moji su nam nedavno donijeli domaće krvavice), normalno da ću neko jelo zamijeniti. Isto tako, neka jela nisu uvijek u istom obliku - pizza nije uvijek baš obična pizza, nekad složim calzone, nekad stromboli i sl.

U početku sam se bojala da će nam ovo brzo dosaditi, ali mjesec dana je ipak dovoljno dug period da se zaželimo jela s početka mjeseca. :) A ne moram ni spominjati da je sastavljanje popisa za trgovinu sada još jednostavnije.

Eto, naše iskustvo s mjesečnim menijem. Što vi mislite o ovakvom načinu planiranja jela? Biste li se okušali u tome ili vam je to sve tu mač?

Mišljenja podijelite u komentarima, baš me zanima. :)

Uživajte mi u vikendu!

Broj komentara: 11:

  1. Super korisno. Ja ne planiram menije na ovaj način, ali nastojim kod kuhanja napraviti duplo više pa zamrznuti i onda odmrznuti kad ne stignem kuhati. Kod nas je velik problem što svatko jede svoje i to jako umara, a financijski da ne spominjem. Puno pozdrava, Lota.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Ja nekako nemam naviku zamrzavanja (mogla bih recimo napraviti veću količinu njoka pa ih zamrznuti, a ne da ih k'o bleso slažem svaki put iznova 😂). Tu i tamo znam nečeg više napraviti pa ostane za idući dan, ali dragi baš ne voli "ostatke".

      Zato i radim takve kompromise (da kuham sama sebi živjela bih na piletini i povrću koje bih vjerojatno složila za cijeli tjedan). No, ne smeta mi to previše, ipak je dragi bez pogovora jeo sva moja eksperimentiranja u kuhinji dok smo bili studenti. 😊

      A vi jedete svatko svoje zbog nekih alergija ili čisto jer ne odgovara svima ista hrana? Hvala što si svratila na blog!

      Izbriši
    2. Draga Petra, nema alergija hvala Bogu, ali zahtjevna nepca su prisutna :)

      Izbriši
  2. Ja bih tako rado planirala tjedne i još bolje mjesečne menije, ali kako jedemo dosta povrća, a često mi ga šalju moji koji imaju vrt i kupujem isključivo sezonsko i ekološki uzgojeno, a to imam u tek nekoliko dućana/online shopova... Nije mi lako. Nikada ne znam što će me dočekati. I baš mi treba nekakav plan jer često nakupujem svega (npr. danas), pa još i dobijem svega (večeras mi mama preko telefona govori što mi sve šalje sutra) i onda nakuhavam, zamrzavam, a puno puta se dogodi i da nešto bude na dnu frižidera pa propadne.
    Svakako, odličan plan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moji isto imaju vrt pa sam si često nosila povrće dok smo bili u ZG-u, ali nekako sam uvijek to iskombinirala pa se pojelo. Sad ovdje isto imamo vrt (o kojem brine suprugova baka, i to pravo ekološki - krumpir prska koprivom, a zlatice ručno "bere"!). Kroz koju godinu morat ću se i ja više angažirati (na instrukcije k stricu; on uzgaja sve i svašta, ha ha ha).

      Lijepo je imati svoj vrt jer si jedino tako siguran što jedeš, ali bome je to i briga (još kad sve lijepo zasadiš, a onda ne uspije - k'o nama cvjetača i brokula, a baš je volim jesti).

      Hvala na komentaru! 😊

      Izbriši
  3. Planiranje menija olakšava život nama kuharicama, zbilja štedi novac, a najviše živce ;) Ja otkako sam promijenila prehranu planiram naše menije, uvijek gledam da tjedni meni bude lijepo izbalansiran, da jedemo sve skupine namirnica itd... zvuči zamorno i teško, ali kada se ufuraš zapravo i nije :) Tvoj meni se čini odličnim! Hvala što si uključila i neke moje recepte.. nadam se da ćete uživati ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, planiranje menija zbilja štedi i vrijeme i novce. Nema na čemu, uživam u čitanju tvog bloga i naravno u jelima koje napravim prema receptima! 😊

      Izbriši
  4. Svaka čast, baš koristan post i dosta predloga i inspiracije :)
    Jedino što smo mi počeli da kuvamo većinu jela za dva dana tako da bi nam ovaj spisak trajao jedno dva meseca :) Baš si me inspirisala da se konačno nakanim da i ja napišem jedan ovakav post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Napiši post definitivno, baš me zanima. 😊😊

      Izbriši
  5. Ovako i ja planiram, za čitav mjesec ovisno o tome što je u sezoni...ipak, ne mogu reći da se nešto pretjerano pridržavam plana u zadnje vrijeme i sve nešto bzvz jedemo! Mali ruča u vrtiću tako da sam sigurna da je pojeo kvalitetan kuhani obrok, a za nas dvoje mi je manja briga! Baš nešto nemam volje za kuhanjem i nadam se da će me to uskoro proći! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da svi imamo te neke periode dok nam je dosta svega, a ne samo kuhanja! 😀

      Izbriši

Organizirajte se! © 2014