Trik za (još) jednostavnije planiranje menija

Vjerujem da se svi sjećate mojih postova o planiranju menija. ;)

Za one koji se ipak ne sjećaju, tjedne menije počela sam planirati da izbjegnem ono "Što ću danas kuhati?" i nepotrebne odlaske u trgovinu. Kasnije sam planiranje olakšala tematskim ručkovima, a nedavno sam otišla i mali korak dalje. Potaknuta idejom Sofije s bloga Kako je lepo živeti lako odlučila sam poslužiti se još jednim trikom.

Trik za jednostavnije planiranje menija

Ok, možda osmišljavanje mjesečnog jelovnika baš i nije neki trik ili prevelika novost, no moram priznati da mi je totalno olakšao planiranje; gotovo ga i nema. :D

Da malo pojasnim ovu zavrzlamu.

Daklem, iako planiranje menija uveeelike pomaže u uštedi vremena (i novca) ipak i za njega trebate odvojiti vrijeme (i tih dvadesetak minuta mi je zadnjih dana luksuz). Treba svaki tjedan pronaći zanimljive recepte, napraviti popis namirnica - sve to zna potrajati. Zato sam odlučila osmisliti 28 (7x4) jela koje pripremam iz mjeseca u mjesec. Pri osmišljavanju sam se vodila dostupnim namirnicama te svojim i suprugovim željama (malo više njegovim nego svojim, jer dragi ne jede ništa što ima krila #šniclarules).

Kao što možete zaključiti, nema neke posebne filozofije, jednostavno sam sjela, porazgovarala sa suprugom, prelistala fascikl s receptima, potražila neke nove na netu i jela zapisala u svoje bilješke na mobu.

Od mojeg je mozganja tako nastalo ovo:

Meni 1
Pizza
Riža sa svinjetinom, mrkvom, graškom i jajima
Špageti carbonara
Faširanci iz pećnice i salata od graha
Pileća prsa s parmezanom, makaroni i domaći umak od rajčica
Varivo od mahuna
Salata od tune, krumpira i jaja

Meni 2
Špecli sa sirom i vlascem
Brzi odresci i prosena kaša
Enchilade s piletinom i gljivama
Složenac od mljevenog mesa, mrkve i brokule
Palačinke punjene šunkom i sirom
Varivo od poriluka
Oslić i salata od krumpira

Meni 3
Krumpir-harmonika
Odresci s gljivama i kroketi
Lazanje sa svježim sirom i špinatom
Umak od ajvara i mljevenog mesa sa špagetima
Ćevapčići i pire od batata
Varivo od graška
Lignje iz pećnice i krumpir s češnjakom i parmezanom

Meni 4
Špecli sa sirom i vlascem
Odresci i pečeni krumpir
Kuhane kobasice i salata od graha i kukuruza
Musaka
Svinjetina s paprikom i brokulom i kus kus
Gulaš
Riblji štapići i omlet sa špinatom

Jela su, 'ajmo tako reći, prilično tradicionalna i ne baš najzdravija (jedemo dosta krumpira i tjestenine), ali kao što sam napisala, morala sam naći neki kompromis (suprug vrti očima i na ovu brokulu, ha ha ha). Obećajem da se ostatak dana hranim zobenim pahuljicama, različitim voćem i povrćem, biljnim mlijekom, grčkim jogurtom i pilećim prsima (i usput vodim borbu s grickalicama, ali zadnjih tjedan-dva vodim). :D

Kod pripreme ovih jela služim se malim trikovima da bi bila koliko-toliko zdravija:
1. dosta mesa pokušavam ispeći u pećnici ili dinstati, a ne pržiti u dubokom ulju
2. ako je glavno jelo pečeno, onda pokušavam prilog skuhati (npr. odresci i prosena kaša)
3. variva "zagustim" mljevenim zobenim pahuljicama, a ne klasičnom zaprškom od bijelog brašna
4. iako dosta recepata sadrži Vegetu, koristim je jako rijetko

Uglavnom, poanta ovog posta nije toliko zdrava prehrana (tješim se da sam mršava k'o čačkalica pa si mogu dopustiti i neke namirnice koje drugi ne mogu; tu naravno ne računam dosadne grickalice) nego pokazati vam da osmišljavanje menija može biti još jednostavnije.

Naravno da se menija ne držim k'o pijan plota - ako dobijemo neke namirnice (recimo moji su nam nedavno donijeli domaće krvavice), normalno da ću neko jelo zamijeniti. Isto tako, neka jela nisu uvijek u istom obliku - pizza nije uvijek baš obična pizza, nekad složim calzone, nekad stromboli i sl.

U početku sam se bojala da će nam ovo brzo dosaditi, ali mjesec dana je ipak dovoljno dug period da se zaželimo jela s početka mjeseca. :) A ne moram ni spominjati da je sastavljanje popisa za trgovinu sada još jednostavnije.

Eto, naše iskustvo s mjesečnim menijem. Što vi mislite o ovakvom načinu planiranja jela? Biste li se okušali u tome ili vam je to sve tu mač?

Mišljenja podijelite u komentarima, baš me zanima. :)

Uživajte mi u vikendu!

Oznake: ,