Koji planer odabrati: papirnati ili digitalni?

Svaku sam novu godinu ovdje na blogu započinjala postom o svojim DIY planerima. Ovaj put to neće biti tako jer, vjerovali ili ne, prestala sam koristiti papirnati planer. Da, ja, koja sam u nekoliko navrata spominjala da nema boljeg osjećaja od prelistavanja novog novcatog planera (koji je još k tome dizajniran prema vašim specifičnim potrebama) i križanja obavljenih zadataka. Ne znam točno što se dogodilo; otkako sam rodila, jednostavno teže pronalazim vrijeme za papir, olovku i druženje s planerom (mislila sam da ću se planeru vratiti kad Sofia malo poraste, ali to se još nije dogodilo, ha ha ha). No, to ne znači da sam prestala planirati, dapače, planiram više nego prije, samo na nešto malo drugačiji način - digitalno. :)

Aplikacije koje koristim za planiranje već sam opisala u postu "Što je na mojem mobitelu?". Ne koristim nikakve "specijalne" alate, nego običan kalendar, programčić za TO DO liste i bilješke (sve detalje pročitaje u linkanom postu!).

E, sad, znam da mnogi od vas s početkom godine pokušavaju biti što organiziraniji i tragaju za što povoljnijim oblikom planiranja pa ću u nekoliko rečenica objasniti razliku između papirnatih i digitalnih planera (iz mojeg iskustva, jer sam sad probala oboje).

Izbor planera: papirnati ili digitalni?

Daklem, koje su to prednosti, a koji nedostaci papirnatih i digitalnih planera?

Krenimo redom. :)

Prednosti i nedostaci papirnatih planera
+ estetski privlačniji
+ omogućuju bolje izražavanje kreativnosti (ukrašavanje, različiti stilovi pisanja itd.)
+ nekad je jednostavnije svoje misli pretočiti na papir (osjećaj kao da na papiru ima više mjesta)
- dodatna stvar koju trebate nositi sa sobom
- za njegovu kupnju ili izradu morate potrošiti određen iznos novca, ali i vremena
- nepraktičan za korištenje kad su vam većinu vremena ruke zauzete držanjem bebe ;)

Prednosti i nedostaci digitalnih planera
+ mobitel je većinu vremena ionako uz vas
+ jednostavniji za korištenje
+ zauzima manje mjesta
+ neke aplikacije omogućavaju sinkronizaciju sa svim vašim uređajima, a podatke može vidjeti i druga osoba (korisno za obiteljsko planiranje)
- nezgodno ako vam se u kritičnom trenutku ispazni baterija
- ne odgovara svima tipkanje umjesto pisanja
- ne možete u njega "umetnuti" neke dokumente; možete ih jedino fotografirati i spremiti u tom obliku

Sigurna sam da prednosti i nedostataka još ima; ovo su samo neke kojih sam se trenutno sjetila. Daklem, planer ćete odabrati prema svojim željama, potrebama i navikama, uzimajući u obzir specifičnosti pojedinog načina planiranja. Ako ste više skloniji okretanju listova i mirisu papira, odabrat ćete papirnati planer, a ako vam je više draža praktičnost, tu je digitalni planer. :) I u redu je ako kroz neko vrijeme promijenite mišljenje ili vas okolnosti na to natjeraju. ;D

A sad i konkretni prijedlozi za sve ljubitelje planiranja, bez obzira koje vrste. :)

Ljubitelji papirnatih planera svoj planer mogu sami izraditi, kupiti bilježnicu pa ga ispuniti u BuJo stilu (za čuvanje dodataka planeru možete napraviti simpatičnu pernicu) ili ako želite nešto elegantnije, kupiti Ženski rokovnik ili planer sa stranice Uređeni haos.

Ljubitelji digitalnih planera mogu se poslužiti jednostavnim aplikacijama kao ja ili proučiti neke od najboljih aplikacija u tom području. :)

A vi, koji vi oblik planiranja više preferirate? Slobodno mi svoje iskustvo opišite u komentaru.

Uživajte mi u vikendu!

Oznake: ,