Uf, jedva sam dočekala da konačno kupimo hladnjak normalne veličine! U stanu smo imali mini hladnjak s dvije police koji baš i nije bio praktičan za nekoga tko kuha svaki dan. Bome je bio pravi izazov držati ga urednim.
No, kao što sam napisala, sad imamo hladnjak pristojne veličine i više ne moram igrati Tetris, ha ha ha (model hladnjaka je
Končar HC1A 60 365.BF, ako slučajno nekog zanima). Ovih dana baš i nije bio naročito organiziran (zapravo, bio je u kaosu) pa sam odlučila unijeti malo reda.
Daklem, ovako je izgledao prije:
Ne baš lijep prizor, znam. Namirnice smo samo "ugurali" unutra, bez puno smisla - gdje stane, stane (zato tako i izgleda, ha ha ha).
Kao i kod svakog projekta, i pri organizaciji hladnjaka slijedila sam nekoliko glavnih koraka.
Najprije sam većinu namirnica maknula s polica pa ih dobro počistila (nisu bile pretjerano prljave jer ipak je hladnjak novi, ali našlo se tu sitnih mrljica).
Zatim sam maknula one namirnice kojima je nažalost istekao rok trajanja, a ostale grupirala prema vrsti.
Nisam koristila nikakve posebne organizatore; tek
dvije košarice iz Jyska - jednu za sireve, a drugu za salame, kobasice itd. (došla sam u napast da ih označim, ali mislim da bi suprug kolutao očima, ha ha ha). Ostale sam namirnice pospremila u njihovom pakiranju.
Pri vraćanju stvari u hladnjak pazila sam da namirnice koje koristimo češće budu ispred, a one druge iza. Isto tako, hladnjak sam organizirala i vodeći računa o temperaturi pogodnoj za određene namirnice.
Ovako je to onda izgledalo poslije:
I još jedna fotkica usporedbe prije & poslije (nikamo bez njih, ha ha ha):
Koliko sam shvatila guglajući o organizaciji hladnjaka, nekoliko je činjenica koje bi trebalo imati na umu prilikom slaganja namirnica:
- jaja i mlijeko ne bi smjeli biti na vratima zbog nestalne temperature (mogli bi se brže pokvariti) - mislim da ovo vrijedi za veće količine i svježe mlijeko; mlijeko oduvijek držim na vratima i nikad se nije pokvarilo, a jaja su na polici, čisto radi praktičnosti
- jednu policu, najbolje prvu, dobro je ostaviti praznu za ostatke
- najhladnije su srednje police (negdje se spominju i zadnje) - tamo se onda mogu spremiti mliječni proizvodi
- svježe meso najbolje je staviti na zadnju policu - ako slučajno nešto procuri, neće kapati po cijelom hladnjaku
- u ladice se sprema voće i povrće - bilo bi dobro ne miješati ih
I to je to! Kako vi organizirate hladnjak? Ima li svaka namirnica svoje mjesto ili igrate Tetris? ;D
Uživajte mi u vikendu!
Oznake: organizacija