10+ savjeta za nove mame (i tate)

Današnji bi se post mogao zvati i "Uputstva za bebe", ha ha. Naravno, malo se šalim jer svaka je beba jedinstvena na svoj način i ne možete je ukalupiti u grafikone i tablice. No, ako su se stručnjaci svojim istraživanjem potrudili otkriti neka "pravila", zašto to ne iskoristiti? :)

Daklem, u današnjem vam postu donosim desetak izvora (članaka, tablica i infografika) koji će vam pomoći u preživljavanju prvih dana s vašom bebicom (ali će vam biti korisni i dalje). Sve sam ove izvore marljivo skupila i organizirala na Pintrestu i pomogli su mi u rasvjetljavanju stvari koje nisam znala (naravno, ovi su materijali samo pomoć; za sve detaljnije informacije i specifične slučajeve obratite se svojoj patronažnoj sestri, pedijatru ili Rodinim savjetnicama).

Savjeti za nove mame

Krenimo onda redom:

1. Razvoj bebe
Odličan prikaz razvoja bebe prema mjesecima.

{Izvor}
2. Prepoznavanje značenja plača
Na ovaj sam članak o Priscili Dunstan naletjela slučajno i bome se iznenadila kad sam shvatila da ima nešto u tome (još sam u rodilištu čula ovo: "Neh, neh, neh". :)

{Ovu sam infografiku pronašla na Pintrestu, ali nažalost ne mogu pronaći valjani link.}
3. Dojenje
Vrlo opširan članak s pregršt korisnih informacija. Čekirajte i položaje pri dojenju, pravilan prihvat bradavice i načine na koje ćete uspostaviti dovoljnu količinu mlijeka za bebu.

4. Položaji za podrigivanje
Podrigivanjem nakon obroka beba izbacuje nakupljeni zrak, a ovo su tri najbolja položaja za to.

{Izvor}
5. Kakica :)
Znakovi koji upućuju na to da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka su opće stanje (djeluje veselo), ružičasta boja kože, dobivanje na težini i ono po čemu će vam to biti najlakše prepoznati, stanje u peleni. Fotkice baš nisu oko ugodne, ali su bome jako korisne. ;) A senf će vam se zamjeriti do kraja života, ha ha ha.

{Izvor}
6. Spavanje
Koliko bi beba trebala spavati, a koliko biti budna, kad je vrijeme za spavanje itd. Osim toga, pročitajte i članak o položajima sigurnim za spavanje.
{Izvor}
7. Kupanje
Sve lijepo objašnjeno, nemam što dodati. :)

{Izvor}
8. Igre primjerene dobi bebe
U ovoj ćete tablici naći podatke o tome koje biste aktivnosti, s obzirom na dob, trebali provoditi sa svojom bebicom.

{Izvor}
9. Osip
Izvrstan članak s fotkama o promjenama na koži bebe. Neke su bezazlene i proći će same od sebe, neke možete tretirati kod kuće, a neke zahtijevaju odlazak pedijatru. Nemojte se iznenaditi ako vam bebica negdje s mjesec dana oprištavi k'o pubertetlija, moja je prištiće dobila na licu, leđima, prsima pa čak i na rukicama, ali je prošlo kroz nekih mjesec dana bez ikakvog tretmana.

10. Prva pomoć
Zlu ne trebalo.
{Izvor}
Ništa, nadam se da će ovaj post koristiti svim novim mamama i tatama. :) Ako je i vama neki članak pomogao oko nečeg što niste znali, slobodno ga podijelite u komentarima. I da, osvježila sam postove o stvarima potrebnim za rodilište i bebu pa pogledajte!

P.S. Od danas me možete pratiti i na Fejsu! Stranicu nisam još uredila, ali bit će... Uživajte mi u vikendu!

Oznake: ,