Što s neželjenim poklonima?

Nedavno je moja kolegica Sofija s bloga "Kako je lepo živeti lako" objavila post o promotivnim poklonima koje ljudi najčešće uzimaju jer su besplatni, a zaboravljaju na činjenicu da im neke od tih stvari vjerojatno neće trebati i da će im samo stvarati nered. Danas bih se ja "pozabavila" sličnom, ali nešto drugačijom temom - onom neželjenih poklona koje dobijete za rođendane, blagdane i druge prilike u kojima je uobičajeno dati i primiti neki poklon.

Neželjeni pokloni

Vjerujem da ste svi barem jednom dobili neki poklon koji vam se nije sviđao, ne koristite ga ili već imate nešto slično. Vjerojatno ste iz pristojnosti zahvalili osobi koja vam ga je darovala, poklon spremili negdje u ormar gdje je skupljao prašinu i zauzimao prostor, a iz osjećaja krivnje niste ga se željeli "riješiti".

Osjećaj krivnje vrlo je kompliciran kad su u pitanju stvari koje ne želimo, no zaista mu se ne biste trebali prepustiti. Čak je i sama Marie Kondo u svojoj knjizi "Čarolija pospremanja" objasnila da je taj osjećaj nepotreban. Poklon je već ispunio svoju svrhu razveselivši nas prilikom samog darivanja, bez obzira što se kasnije ispostavio neželjenim. Daklem, neželjenog se poklona možete slobodno "riješiti", a za to vam predlažem nekoliko načina, ovisno o kakvom se poklonu radi:

1. Poklon prilagodite sebi, tj. prepravite ga ako je to ikako moguće. 
Recimo, dobili ste traperice čiji vam se kroj ne sviđa, ali vam dobro stoje u struku - odrežite ih i napravite vruće hlačice! Ili od tanjura s motivima leptira koji vam se ne uklapaju u kuhinju napravite zidni sat (poput ovog) koji će savršeno nadopuniti dječju sobu. Ideja je mnogo pa pokušajte misliti izvan okvira. :)

2. Zamijenite poklon. 
Ako znate u kojoj je trgovini poklon kupljen, pokušajte ga zamijeniti. Možda vam neće uspjeti jer nemate račun, ali znam da u nekim trgovinama prihvaćaju zamjene i bez računa, doduše, ja sam samo mijenjala veličinu.

3. Pitajte članove obitelji ili bliske prijatelje treba li im taj poklon pa im ga slobodno dajte. 
Nemojte samo na njih vršiti pritisak jer će ga onda uzeti iz osjećaja krivnje.

4. Donirajte poklon. 
Poklon možete donirati i nekoj od udruga koje brinu za djecu i mlade, posebno ako se radi o odjeći, knjigama, školskom priboru ili igračkama.

5. Poklon proslijedite dalje. 
Ovakav način "rješavanja" poklona popularan je među bombonjerama i ukrasnim vrećicama (dobro, nije da su ove stvari baš neželjene, ali kome treba deset bombonjera i petnaest ukrasnih vrećica?) i moram priznati da ga i ja ponekad prakticiram. S drugim poklonima to ipak nemojte raditi, osim ako pouzdano ne znate da će se svidjeti osobi kojoj ste ga namijenili.

E, sad, dobivanje neželjenih poklona, osim ako baš niste ekstremno iskreni ili nekome točno ne odredite što želite, ne možete izbjeći, ali možete biti onaj koji takve poklone ne kupuje. :) I to uz nekoliko jednostavnih trikova:

1. Slušajte druge kad u nekom neobaveznom razgovoru spomenu što bi si htjeli priuštiti ili sami pokušajte zaključiti što im treba prema njihovim navikama.
Poklon ne morate nužno kupiti, možete ga i napraviti. DIY poklonima uštedjet ćete koju kunu, a razveseliti osobu koja će poklon primiti (moja kuma, na primjer, voli raditi kolače i obožava Ferrero Rocher pa sam joj za rođendan pronašla i isprintala recept za Ferrero Rocher muffine, a vrećicu napunila potrebnim sastojcima). ;)

2. Pitajte druge što bi htjeli, posebno ako se često s njima ne družite. 
Mislim da je bolje pitati i kupiti ono što im treba nego da kasnije moraju smišljati načine na koje se "riješiti" neželjenog poklona, ha ha ha.

3. Poklonite novce. 
Iako se mnogima to čini hladno, s novcima u većini slučajeva ne možete pogriješiti. Osim klasičnog stavljanja u kovertu, novce možete pokloniti i na nešto kreativnije načine.

Poklon za rođendan

Kreativni način za darovati novac za rođendan

Ovaj sam buket dobila jednom drugom prilikom i bez novaca, ali mi se učinio savršenim primjerom za ovakav tip poklona. Vi još slobodno možete zapiknuti koji "cvjetić". :)

Poklon za promociju ili završetak školovanja

Kreativni način za darovati novac za promociju

10 kuna u okviru za fotografije koje smo suprug i ja poklonili mojem bratu. Naravno, iz zezancije. ;)

Poklon za vjenčanje

Kreativni način za darovati novac za vjenčanje

Moram priznati da je ovo najkreativniji poklon kojeg sam ikad dobila. Znate onaj vic o tome što mladenka i mladoženja rade prve bračne noći? Mladenka stavlja slike na Fejs, a mladoženja broji novce. E pa mi smo "kopali", ha ha ha.

Mislim da su ovo, uz krštenje djeteta te primanje drugih vjerskih sakramenata, najbolje prilike za darivanje novca. Ne znam, novce osobno ne bih darovala za blagdane, za te mi prigode više odgovaraju neke druge stvari.

Ništa, nadam se da vam se sviđa ovaj post i da ste barem nešto novo naučili. Što vi radite s neželjenim poklonima? U kojim prilikama i kako najčešće darujete novce?

Svoja iskustva slobodno napišite u komentarima. Čitamo se!

Oznake: , , ,