Trik za jednostavnije planiranje menija

Sjećate se mog posta o tjednom planiranju menija?

Moram priznati da dvije godine nakon te objave, planiranje menija i dalje dobro funkcionira. Štedim vrijeme i novac, a nema onog čudnog osjećaja koji se javlja kad u žurbi morate smisliti što ćete taj dan ručati ili večerati.

Naravno, ne ide uvijek baš sve po planu - tu i tamo se dogodi da neki obrok planiram za dva dana, a pojedemo ga u jednom ili pak najbliža trgovina nema namirnicu koja mi je potrebna kao glavni sastojak jela. U takvim slučajevima smislim nešto drugo (čitaj: tjesteninu carbonare - tjestenine, jaja i slanine uvijek imam u frižideru). :)

Osim ovih slučajeva, nekad mi ponestane i inspiracije prilikom samog planiranja - jednostavno mi mozak zablokira pa se to planiranje otegne (što zna biti vrlo frustrirajuće). No, s vremenom i priličnim brojem isplaniranih tjednih menija iza sebe, otkrila sam jedan trik koji to planiranje ubrzava i tako štedi još više vremena.


Nekome ovaj trik možda nije ništa novo, ali ja sam definitivno ubrzala svoj proces planiranja menija otkad ga primjenjujem. Trik je povezan s planiranjem i kuhanjem raznovrsnih jela, što sam ukratko spomenula i u svom prvom postu, ali mu onda nisam posvetila dovoljno pažnje.

Daklem, trik je u planiranju tematskih ručkova/večeri za svaki dan u tjednu! :) Izaberete jednu temu, tj. kategoriju, za nju osmislite nekoliko recepata i ta jela radite određeni dan.

Da sad ne duljim, evo kako to otprilike izgleda kod mene (mala napomena: planiram samo ručkove, a rijetko kuham vikendom):

Ponedjeljak
Tema dana: tijesto
Recepti: tjestenina carbonare, tjestenina bolonjez, meso na saftu, lazanje sa svježim sirom i špinatom, odresci s gljivama i kroketima, enchilade, stromboli...

Utorak
Tema dana: riža
Recepti: jednostavni rižoto, kineska riža s povrćem i jajima, američki odresci i rizi-bizi...

Srijeda:
Tema dana: krumpir
Recepti: svinjska rebarca i pečeni krumpir, odresci sa sirom i pire od krumpira i mrkve, krumpir-harmonika, svinjetina na luku i "gorički" krumpir...

Četvrtak
Tema dana: varivo
Recepti: mahune, grah, kelj, poriluk, grašak, gulaš...

Petak
Tema dana: riba i plodovi mora
Recepti: salata od tune i kuhanih jaja, rižoto od gambera, lignje i krumpir, oslić i krumpir s blitvom...

Jeste primijetili da je ovo meni za gotovo mjesec dana? Naravno, ne radim samo ove recepte (navedeni su kao primjer), ali mi ovakva podjela definitivno olakšava planiranje. Vi možete uvesti i neke druge teme: piletina, pizza na sve moguće načine, meksička kuhinja, novi recepti... Ideja je zaista mnogo, samo se treba malo potruditi. :)

Ništa, iskreno se nadam da će vam ovaj trik pomoći u boljem planiranju menija ili vas na njega potaknuti!

U komentarima možete napisati svoje iskustvo s planiranjem menija i male trikove koje koristite. :)

Uživajte u vikendu...

Oznake: ,