Trudnička (zimska) modna kapsula

Evo i trećeg posta u seriji postova vezanih za trudnoću i bebu. :) Ako ste propustili prva dva, pročitajte ih ovdje:

1. Što je u mojoj torbi za rodilište?
2. Popis osnovnih stvari za bebu

Danas bih se malo pozabavila odijevanjem u trudnoći. Većina je vas, posebno onih koji prate modne i minimalističke blogove, vjerojatno čula za termin "modna kapsula", tj. "capsule wardrobe". Wikipedia kaže da je ovaj termin još 1970-ih skovala Susie Faux, vlasnica jednog butika, a popularizirala ga je modna dizajnerica Donna Karan 1980-ih. U današnje je vrijeme opet dobio na značenju, pojavom blogova kao što su Be More With Less (Project 333), Into MindUnfancy.

Koja je definicija "modne kapsule"? 
Daklem, ovaj pojam podrazumijeva manju kolekciju osnovnih i klasičnih komada odjeće koji se mogu kombinirati na različite načine. Mijenja se svake sezone (jer vam preko ljeta, recimo, ne treba kaput, ali vam trebaju sandale) i uključuje hlače, majice, haljine, jakne, cipele, torbe i nakit (znači, bez donjeg rublja, odjeće za po doma, spavanje i vježbanje). Neke blogerice spominju 33 odjevna predmeta, a neke 37, no, iskreno, mislim da sam broj i nije toliko važan dok god se bez problema možete odjenuti za svaku priliku koju zahtijeva vaš životni stil (bez stajanja pred punim ormarom i razmišljanja o tome kako nemate što odjenuti, ha ha ha). Znači, osnovna prednost ovakve kolekcije je "brzina" pri odijevanju, ali i ušteda novca.

Ako vas zanima još detalja o ovom konceptu ili biste i sami željeli malo eksperimentirati, definitivno proučite gore spomenute blogove ili pak jednostavno u Gugl ili JuTjub tražilicu upišite "capsule wardrobe". Iskustva naših djevojaka možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje. :)

E, sad, kakve veze ima trudnoća i modna kapsula? 
Za sam koncept modne kapsule čula sam prije desetak mjeseci osmišljavajući svoj modni stil (tada je nastao i post sa savjetima o otkrivanju modnog stila) i ta me ideja jako zainteresirala. No, taman kad sam je počela malo razrađivati i proučavati, saznala sam da čekamo prinovu - znači, ništa od isprobavanja novih predmeta koji bi mi upotpunili garderobu. Uspjela sam jedino organizirati ormar prema KonMari metodi pa je ispunjen stvarima koje me vesele, ali to ne znači da imam sve odjevne predmete koji bi mi trebali - mislim da sam i u postu spomenula da bih neke trebala zamijeniti, recimo, crne traperice.

Tada mi je na pamet pala ideja da bih mogla osmisliti trudničku modnu kapsulu i to zimsku jer mi se zapravo onda i počeo nazirati trbuh. Glavni uvjeti su mi bili prikladnost vremenskim uvjetima, udobnost, rastezljivost određenog materijala, mogućnost brzog odijevanja za prilike koje zahtijeva moj životni stil (odlazak na preglede, druženje s prijateljicama i obitelji, dvije nešto svečanije prilike itd.) i iskorištavanje što više postojećih komada, bez kupnje previše trudničke odjeće.

Trudnička zimska modna kapsula

Moja je trudnička modna kapsula na kraju izgledala ovako (budući da sam većinu ovih stvari imala otprije, nisam mogla pronaći sve linkove jer ih te trgovine više ne drže, no zato sam pronašla stvari vrlo slične mojima; fotkice su, daklem, pronađene putem Gugl tražilice):

Trudnička zimska modna kapsula














A evo i opisa pojedinih stvarčica:

1. Crno-sivi kaput (MANA) - isti - "uhvatila" sam ga prije godinu dana na sniženju, udoban, može se nositi i sa svakodnevnim i svečanijim kombinacijama, jedina mana mu je što nema džepove pa sam u torbi uvijek nosila rukavice, uspjela sam ga zakopčati i u visokoj trudnoći

2. Ljubičasto-siva prugasta tunika (tržnica) - slična - moja je nešto uža i duža, odlična za preglede

3. Crna pismo torbica (Deichmann) - slična - jednostavna i elegantna, može se nositi u ruci ili na ramenu

4. Crne salonke s punom petom (Deichmann) - slične - moje su od umjetne kože, stabilne, u njima je puno lakše hodati nego u štiklama

5. Siva vesta (Terranova) - slična - i nju sam "uhvatila" na sniženju kao i kaput, iznenađujuće dobre kvalitete

6. Bordo pletena tunika (Lidl) - ista - udobna, dobre kvalitete, odlična za preglede

7. Crne čizme (Deichmann) - iste - jednostavne, mogu se nositi i presavinute

8. Trudničke traperice (H&M) - iste - jedini pravi trudnički komad odjeće, preudobne

9. Crne tajice (LIDL) - slične - rastezljive, dobar omjer cijene i kvalitete (nisu prozirne)

10. Crna pernata jakna (tržnica) - slična - odlična za svakodnevne kombinacije, ali baš nisam zadovoljna kvalitetom (nakon samo mjesec dana nošenja punjenje je počelo izlaziti van), uspjela sam je zakopčati i u visokoj trudnoći

11. Bijelo-plava prugasta vesta (C&A) - slična - udobna i prekrasno izgleda

12. Plavo-crna haljina (Diadema) - ista - zanimljivog dizajna, udobna i rastezljiva

13. Crna torba (tržnica) - slična - moja ima naprijed dvije kopče, velika (u nju stane fascikl A4 formata) i praktična, odlična uz svakodnevne kombinacije

Na fotki jedino nisu dvije ogrlice - tirkizna i siva (možete ih vidjeti ovdje).

Moji utisci:
Moram priznati da sam jako zadovoljna ovom modnom kapsulom - tko bi rekao da ću cijelu trudnoću provesti s 15 odjevnih komada. :) Odijevanje je uvijek brzinski, a ovih 5-6 outfita sasvim dovoljno za moje potrebe.

Kao što vidite, kupila sam samo jedan trudnički komad, traperice - i to tek onda kad stvarno više nisam mogla odijenuti svoje (jedno vrijeme sam se služila ovim kul trikom), tako da bi se ovaj post mogao zvati i "Kako sam preživjela trudnoću s jednim trudničkim komadom odjeće", ha ha ha. Doduše, ja sam imala i neke olakotne okolnosti - prije trudnoće sam prilično smršavila i sad imam tek nekoliko kilograma više od svoje "normalne" težine pa mi pristaje većina odjeće + ne radim pa ne moram kupovati dodatnu trudničku odjeću za posao (da sam radila, vjerojatno bih kupila još crne trudničke hlače te dvije trudničke majice kratkih rukava - crnu i bijelu koje bih onda mogla kombinirati s blejzerima i kardiganima). Pošto je sad malo zatoplilo, kaput i čizme sam zamijenila kožnom jaknom i gležnjačama/balerinkama.

I to je to! Jeste li i vi čuli za pojam modne kapsule? Što mislite o njemu? Kako ste se odijevale u trudnoći?

Uživajte...

Oznake: , , ,