Popis osnovnih stvari za bebu

Apdejt: Osvježen popis nakon poroda (opaske u kurzivu)!

Nakon što sam u prošlom postu s vama podijelila što je u mojoj torbi za rodilište, ovog petka napisat ću nekoliko riječi o tome što biste sve trebali pripremiti za novorođenče. Slično kao s popisom za rodilište, i ovaj sam sastavila na temelju iskustva drugih trudnica i mama te preporukama sestre s tečaja za trudnice. Naravno, svatko ima svoje preporuke i preferencije, no trudili smo se na popis staviti stvarno osnovne stvari (i pri kupnji paziti da ne bankrotiramo, ha ha ha). U popis su uključene tzv. "veće" stvari (namještaj itd.), odjeća, stvari za njegu/higijenu, spavanje i hranjenje. Daklem, ove bi stvari trebalo pripremiti prije bebinog rođenja (ili se barem raspitati gdje se mogu povoljno kupiti ili posuditi ako će vam trebati, npr. izdajalica). I ovaj će popis biti puno vjerodostojniji kad ga ažuriram nakon bebinog rođenja. :)

Popis osnovnih stvari za bebu

Ništa, kao i obično, krenimo redom:

"Velike" stvari
Sve ove "veće" stvari koristimo i nakon šest mjeseci. Jedino bih još dodala njihaljku ili nešto slično; dobro dođe kad morate nešto napraviti, npr. očistiti kupaonicu - beba se u njoj igra (vezana pojasom), a vi je imate na oku i čistite.

Odjeća
Odjeću smo kupili u C&A-u, H&M-u, KiK-u, Bebe Nova-i, Pinokiu, Lidlu i Ikei, i to većinom veličinu 56 (nešto 50 i 62). U C&A imaju povoljne bodije - 5 komada za cca 70 kn. Jedino malo pripazite na veličine - čini mi se da iste veličine baš nisu posve iste u različitim trgovinama (npr. veličina 56 u C&A mi se čini nešto manja od iste veličine u H&M-u). S odjećom nismo pretjerivali jer će beba većinu stvari brzo prerasti, a vjerojatno ćemo dosta odjeće i dobiti na poklon. Isto tako, ako planirate još djece, pokušajte kupiti odjeću što neutralnijih boja (tako da je možete iskoristiti i kasnije), a rozu (ili plavu) odjeću ćete ionako dobiti. :)

Ovaj broj odjeće (osim podbradnika) Sofi ima cijelo vrijeme (kad preraste jednu veličinu, kupimo drugu). Jedino sam jednodijelna odijelca zamijenila majicama (i bodijima dugih rukava) i hlačama pa otprilike ima 7, 8 majica i isto toliko hlača (u početku su nam se najpraktičnijima pokazala odijelca, a mislim da je i njoj u njima bilo najugodnije). Ovaj bi broj možda mogao biti i manji, ali Sofia puno bljuca pa je svaki čas moram presvlačiti (2-3 podbradnika zato joj nisu dovoljna; mislim da ih ima oko 15!!). Ove sam bodije kratkih rukava ljeti koristila baš kao odjeću, a kad je hladno ispod druge odjeće. I da, savjet o boji odjeće se pokazao potpuno točnim - toliko roze robice u životu nisam vidjela, ha ha ha, dobro da smo si sami kupili onu neutralnih boja.

Higijena/njega/sigurnost
                          - 2 s kapuljačom (1 dobili, drugi IKEA - ÄLSKAD - 49,90 kn)
                          - nekoliko manjih za brisanje (10 kom - IKEA - KRAMA - 24,90 kn) 
Za početak ćemo koristiti jednokratne pelene i vlažne maramice (i to neke malo povoljnije od ovih koje smo kupili), a vjerojatno ću kasnije kupiti platnene pelene (dok se malo uhodamo). :) Jednokratne podloge za previjanje kupila sam za bolnicu, ali će dobro doći i kasnije, npr. na putu i sl. Još mi jedino nije jasna njega nosića u slučaju prehlade (spominju se pumpice za nos, aspiratori, fiziološke otopine...) pa bih bila zahvalna ako mi netko može napisati koje je najbolje rješenje. :) I da, ako živite u većoj kući, bilo bi dobro nabaviti baby monitor (nama zasad neće trebati).

Još uvijek koristimo jednokratne pelene (doduše, ne Pampers jer je na njih alergična), a brišem je blazinicama i toplom vodom (vlažne maramice koristim za brisanje svojih ruku i mrlja od bljucanja). Na ovaj bih popis dodala Sudocrem (ili neku drugu kremu protiv pelenskog osipa), fiziološku otopinu, aspirator (ja sam kupila neki iz DM-a s kojim baš i nisam prezadovoljna, ali Sofi zasad nije imala većih problema s nosićom pa je poslužio svrsi), kokosovo ili bademovo ulje za mazanje glavice u slučaju tjemenice, platnene maramice ili gazice za brisanje lica i još jedan ručnik s kapuljačom (ove male za brisanje sam jako malo koristila). Štapiće s debljim vrhom kasnije sam zamijenila onim običnima. 

Nego, ima li tko preporuku za baby monitor?

Spavanje
                         - navlaka za madrac (2 kom - IKEA - LEN - 49,90 kn)
                         - nepropusna plahta (dobili)
                         - plahta (dobili)
                         - navlaka za jastuk i poplun (IKEA - LEKLYSTEN - 79,90 kn)
Naravno, beba zasad neće spavati na jastuku, a pokrivat ćemo je prema vremenskim uvjetima. :)

Dojenje/hranjenje
Izdajalicu i bočice, kao što sam spomenula u prošlom postu, nismo kupili, ali imamo u planu ako će trebati. :)

Izdajalicu smo kupili na brzinu pa joj cijena baš i nije bila najpovoljnija, ali mi se totalno isplatila. Bočice i četku nismo kupovali jer nam nisu trebale (sad u dobi od 6 mjeseci ima onu s "kljunom" iz koje pije vodu; ok, uči piti - više vode završi na majici, hlačama i fotelji, nego u njoj, ha ha ha). Grudnjak i potkošulje za dojenje su mi isto praktične, pogotovo kad nekamo idemo. Jastučiće sad koristim nešto rijeđe; dobri su i oni DM-ove marke Babylove. Osim ovog napisanog, kupila sam i jastuk za dojenje, ali se iskreno s njim baš i nisam snašla (najbolje bi bilo da ga od nekog posudite i koristite neko vrijeme pa ćete vidjeti odgovara li vam).

Igračke
Od igračaka u početku možete nabaviti mobil za krevetić, a za sve ostalo beba će se interesirati kasnije, posebno za igračke koje proizvode zvukove. Sofi je u početku imala svog mišića, ali njime baš i nije bila oduševljena, najviše joj se sviđao kolut zvečka. :) I da, nemojte si sami kupovati plišance, dobit ćete ih na tone. ;D

I to je to! Daklem, parovi koji očekujete bebu, pripremite nekoliko tisućica i posudite što više stvari (mi baš nismo uspjeli mnogo toga posuditi jer je ova prva beba u obje obitelji nakon cca 20 godina, ali budući da planiramo još djece, neke se stvari isplatilo kupiti). 

I da, što biste još dodali ili izbacili s ovog popisa?

Uživajte!

P.S. Mislim da je korisno da se neke stvari sagledaju iz više perspektiva, pa ovdje možete pročitati što je sve za bebu pripremila Gorgeous on a Budget, a ovdje, ovdje i ovdje Zimzeleni cvijet. :)

Oznake: , ,