Marie Kondo - Probudi radost (recenzija)

Marie Kondo, japanska organizatorica i spisateljica, vratila se s novom knjigom, a danas bih s vama željela podijeliti njezinu recenziju! :) Knjiga nosi naziv Probudi radost - Ilustrirani napredni tečaj o umijeću organiziranja i pospremanja (još nije prevedena na hrvatski jezik pa je naslov moj slobodni prijevod).

Daklem, u svojoj je staroj knjizi autorica opisala tzv. KonMari metodu i postavila nekoliko pravila kojih bismo se trebali držati pri pospremanju. Tri najupečatljivija su definitivno pospremanje prema kategorijama (a ne lokaciji), fokusiranje na stvari koje želimo zadržati i vertikalni pristup pospremanju. 

Marie Kondo - Probudi radost

Ako još ne znate o čemu ja to pišem, pročitajte recenziju njezine stare knjige - Čarolija pospremanja.

Nova je knjiga zamišljena kao dopuna staroj knjizi, a podijeljena je u tri glavna dijela.

U prvom dijelu autorica piše o pitanjima i problemima koji su se javili u vezi KonMari metode, posebno o tome kako znati što vas usrećuje.

U drugom dijelu detaljno objašnjava pospremanje prema kategorijama (mnogo detaljnije nego u prvoj knjizi). Dodatan plus objašnjavanju su i zanimljive ilustracije.

U trećem pak dijelu opisuje kako bi trebao izgledati dom koji nas usrećuje, ali i piše o utjecajima koje pospremanje ima na druge aspekte našeg života (posebno ljubavni i obiteljski život).

{Izvor}

Krenimo onda redom. :)

Kako znati što nas usrećuje, odnosno budi radost u nama?
Kondo piše da pokazatelji radosti radi nekog predmeta nisu samo osjećaji uzbuđenja i privlačnosti, nego i npr. visoki stupanj funkcionalnosti kojeg taj predmet ima. Daklem, osjećaj radosti u nama mogu izazvati i čekić, škare, metla ili gulilica za krumpir jer su praktični i pojednostavljuju nam svakodnevni život (lajk za gulilicu za krumpir, ha ha ha). S druge strane, mogu vas usrećivati i neki predmeti koji nemaju praktičnu svrhu, npr. ostatak neke lijepe tkanine. Kondo predlaže da je, umjesto da je negdje pospremite, izložite na vidljivom mjestu (na polici, zidu) ili pak iskoristite za zamatanje darova.

Kako funkcionira pospremanje prema kategorijama?
Već sam spomenula da je Kondo zagovornica pospremanja prema kategorijama, a ne prema lokaciji. Osim toga, zagovara i točan redoslijed pospremanja (prvo odjeća pa knjige itd.), ali i vertikalni pristup. Mnogima je samo iz pukog objašnjavanja bilo komplicirano shvatiti na koji način funkcionira npr. slaganje odjeće pa su u ovu knjigu uključene i ilustracije. Iako osobno nisam imala previše problema oko razumijevanja uputa iz prve knjige, moram priznati da ilustracije stvarno mnogo pomažu. :)
Jedna od ilustracija iz knjige "Probudi radost"
{Izvor}

Kondo daje precizne upute za svaku od kategorija, počevši s odjećom, a piše čak i o pospremanju plišanih igračaka, pribora za čišćenje i seta za šivanje; daklem, dotiče se svih mogućih predmeta koje imate u kućanstvu. Jedino napominje da stvari drugih članova obitelji ne biste smjeli "baciti" bez pitanja, nego im svojim primjerom pokazati kako pospremati.

Kako bi trebao izgledati dom koji nas usrećuje i koje utjecaje pospremanje ima na druge aspekte života?
Dom bi trebao biti ispunjen stvarima koje nas usrećuju. U predsoblju bi trebale biti tek cipele koje svakodnevno nosimo i dekoracije, a u dnevnom boravku kao centru obiteljskog života namještaj koji nam se sviđa, biljke i kutak za obiteljske fotografije. Kuhinja bi trebala biti čista i s praznim radnim površinama (Kondo savjetuje da s površine kraj sudopera maknemo čak i spužvicu i sredstvo za pranje suđa!), a kupaonica bez nereda i s čistom kadom. :) Pri pospremanju ureda trebali bismo "baciti" sve nepotrebne papire i dodati pokoju biljku, a spavaća soba bi nam trebala služiti prvenstveno za punjenje baterija.

Kondo piše da je pospremanje "zarazno" - što više pospremamo, to nam je samopouzdanje veće, a tu "zarazu" prenosimo i na druge ljude što poboljšava ljubavni i obiteljski život. Daklem, maraton pospemanja ne bi trebao biti sam sebi svrha, nego nam njegov završetak omogućava uživanje u ljudima i stvarima koje volimo.

...

I ova je knjiga, kao i prva, pisana jednostavnim jezikom pa se čita s lakoćom. Ilustracije su, kao što sam već spomenula, pravo osvježenje i knjigu čine zanimljivijom i praktičnijom, posebno za tipove čitatelje koji cijene vizualni prikaz. Osobito mi se svidjelo i to što Kondo gotovo za svaki savjet koji spominje u knjizi daje primjer iz svakodnevnog života, tj. svoje poslovne prakse (ponekad su me začudili postupci klijenata - jedna žena nije mogla baciti fotografije muškarca s kojim je okončala vezu pa ih je stavila u papirnatu vrećicu da sakrije lica i ubacila pročišćavajuće soli :O). Potajno sam se nadala da će Kondo odgovoriti na pitanje kako u praksi pospremiti odjeću ako nemate ladice, nego police (osim stavljanja sve odjeće u kutije), ali me "utješilo" to što i ona sama kaže da metodu ne moramo slijediti posve točno, tj. s postupcima koji su nam praktičniji i više nas usrećuju možemo nastaviti. :)

Sve u svemu, i u ovoj se knjizi krije hrpa korisnih savjeta i definitivno vam je preporučam (posebno ako se zbilja odlučite na veliko pospremanje jer će vam mnogi postupci u knjizi biti jasniji). Ocjena 5/5!

Jeste li već pročitali prvu knjigu Marie Kondo? Ima li dijelova koji vam se NE sviđaju? Što mislite o novoj knjizi na temelju ovog osvrta?

P.S. Ako želite pročitati (i pogledati) kako KonMari metoda slaganja odjeće funkcionira u praksi, škicnite post o organiziranju ormara. Ako vas pak zanimaju i ostale kategorije (knjige, papiri...) kliknite ovdje i uživajte u "KonMari pustolovini" moje drage blogo-kolegice Sofije (Sofija je čak i svojim prijateljicama pomogla u slaganju odjeće i sve su redom oduševljene)! Uživajte u čitanju...

Oznake: , , ,