Kako organizirati radni stol?

Radni stol je, kao što mu i ime kaže, mjesto gdje radimo i učimo. Zato bi uvijek trebao biti čist, uredan i organiziran. No ljudi ga često "zatrpaju" mnogim nepotrebnim stvarima koje im odvlače pozornost i remete koncentraciju. Ako i vi imate problema s uređivanjem radnog kutka, pročitajte ovaj post i savjete iskoristite u praksi.

Organiziranje radnog stola


1. Oslobodite stol suvišnih i nepotrebnih stvari
Znam da je jednostavnije reći nego napraviti, ali prvi korak u organiziranju radnog stola svakako je oslobađanje od nepotrebnih stvari. Zar vam uistinu treba sto kemijskih olovaka i šesnaest fascikala? Sve stvari sa stola i iz ladica posložite na pod ili neku drugu površinu i bacite ili reciklirajte sve što vam ne treba. Ako će vam tako biti lakše, uvijek se možete poslužite motom KonMari metode: "Usrećuje li me ova stvar?". :) Na stolu bi vam trebao ostati laptop, miš, mobitel, planer, držač olovaka i eventualno lampica te razdjelnik za papire.

2. Očistite stol
Prije nego što stvari koje vas usrećuju vratite na stol i u ladice, temeljito ih očistite. Ne morate korisiti nikakva "teška" sredstva, bit će dovoljni voda, sredstvo za pranje suđa i krpica. Prebrišite radnu plohu, stranice stola i unutrašnjost ladica. Nemojte zaboraviti očistiti laptop i miš (ako vas zanima kako efikasno očistiti laptop, pogledajte ovaj video).

3. Za organiziranje stola iskoristite predmete koje već imate
Za organiziranje stola i ladica ne trebaju vam nikakvi specijalni organizatori, nego možete iskoristiti stvari koje već imate kod kuće.

Kutija za kazetu kao stalak za mobitel
Stalak za mobitel možete napraviti u dva poteza; trebat će vam samo stara kutija od kazete (sigurna sam da još negdje imate koju kazetu, ha ha ha). Kazetu i omot izvadite iz kutije, a kutiju preokrenite. I to je to - stalak za mobitel!

Kutija od kazete kao stalak za mobitel
Na stalku nema mobitela jer njime fotkam!


Staklenka za zimnicu kao držač olovaka
Za držanje olovaka možete iskoristiti stare staklenke, konzerve i ostale posudice. Staklenke je najjednostavnije urediti ukrasnom ljepljivom trakom.

Staklenka kao držač olovaka

Spajalica kao organizator slušalica
Ako imate problema sa uvijek zapetljanim slušalicama, jednostavno ih namotajte oko prstiju i prikačite spajalicom.

Spajalica kao organizator slušalica


Podloga okvira za fotografije kao podložak za miš
Podložak za miš možete sami napraviti. Trebat će vam samo podloga okvira za fotografije, škare, obostrano ljepljiva traka, papir sa željenim natpisom ili motivom te prozirna samoljepljiva folija. Podlogu i papir izrežite prema željenoj veličini, papir prelijepite folijom i zalijepite ga ljepljivom trakom na podlogu.

Okvir za fotografije kao podložak za miš


Kutija od čokoladica kao spremnik za uredski pribor
Kutiju od čokoladica, ali i bilo kakve druge lijepe spremnike možete iskoristiti kao razdjelnike u ladici.

Kutija od čokoladica kao spremnik za uredski pribor
Staru četkicu za šminku koristim za čišćenje prašine s laptopa. :)


4. Mislite "izvan okvira"
Ako vam je radna ploha stola ipak premala za sve potrebne stvari, osim zida uz kojeg su najčešće smješteni radni stolovi, možete iskoristiti i stranice stola, npr. za organiziranje papira za zamatanje.

Organiziranje ukrasnog papira na stranicama radnog stola


5. U uređivanje stola unesite svoju osobnost
Iako je radni stol, kao što sam napisala na početku posta, mjesto rada i učenja, to ne znači da na njemu ne smijete imati nikakve "zabavne" stvari. Dapače, cvijet u vazi, fotografija dragih ljudi, natpis s najdražim citatom i sl. uvelike vam mogu pomoći da se za radnim stolom osjećate ugodno i motivirano. ;)

Radni stol - cvijet u vazi

Kako vi organizirate svoj radni kutak? Imate li kakve savjete ili prijedloge? Slobodno mi napišite u komentarima. :)

P.S. Podsjećam vas da darivanje u kojem možete osvojiti knjigu "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život" još uvijek traje. Pročitajte prošli post i sudjelujte u darivanju!

Oznake: , , , ,