15 načina na koje štedim novce

Današnji sam post odlučila posvetiti novčekima, odnosno štednji istih. Sigurna sam da će većini vas ova tema biti zanimljiva jer novaca nikad dosta, zar ne? ;) 

No prije nego što krenemo, nekoliko malih napomena. Ove savjete dragi i ja slijedimo već neko vrijeme na svakodnevnoj bazi (neki će vam možda biti smiješni #nemasTV, a neki će vas možda oduševiti #superideja). Uglavnom, sve od napisanog primjenjujemo u praksi. :) Isto tako, savjeti nisu poredani, nego sam ih pisala onako kako sam se sjetila. ;)

Savjeti za štednju novca

Krenimo:

1. Pratite troškove.
Praćenje troškova važno je jer je to zapravo jedini način da otkrijete koliko novca trošite i na što ga trošite. Tako ćete jednostavnije znati gdje možete uštedjeti - mi smo recimo, ukinuli fiksnu telefonsku liniju jer smo shvatili da na nju potrošimo više nego na oba mobitela, a na njoj smo obavljali tek nekoliko poziva. Ako vas zanima na koji način pratiti troškove, škicnite ovaj post (u postu je i link s kojeg možete skinuti besplatnu Excel tablicu).

2. Prodajte stvari koje ne koristite. 
Ako ste nedavno pospremali ormar (ovdje pročitajte kako ga organizirati prema KonMari metodi), sigurno vam je ostalo odjeće koja je u dobrom stanju, ali vam se više ne sviđa ili vam ne pristaje. Zašto je ne biste prodali na nekom od portala za prodaju stvari? Osim odjeće, možete prodati i druge stvari koje ne koristite, recimo knjige ili elektroniku. Ja sam svojevremeno prodala nekoliko majica, jaknu, balerinke i desetak knjiga. Osim prodaje, možete i kupiti rabljene stvari. Mislim da je dovoljno napisati da je i moja vjenčanica kupljena na jednom takvom portalu. ;)

3. Podijelite troškove prijevoza.
Mislim da su troškovi automobila jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu - registracija, osiguranje, održavanje, popravci, gorivo... čini se da popisu nema kraja. Najbolje bi bilo kad uopće ne biste posjedovali automobil - čini mi se kako je to u velikim gradovima još i izvedivo zbog relativno dobrog javnog prijevoza, ali u manjim mjestima koja nemaju poštenu trgovinu, liječnika ni ljekarnu bez automobila ste prilično nemoćni. E, sad, ako ste vlasnik automobila možete si barem malo olakšati podjelom troškova prijevoza. Pitajte kolege s posla treba im li prijevoz (bolje i vama i njima), a ako često putujete na neku određenu lokaciju (recimo, nedjeljom navečer idete u Zagreb), raspitajte se na Fejsbuku (pun je grupa za traženje prijevoza, posebno od strane studenata).

4. Planirajte tjedni meni.
Planiranjem menija, tjednog ili mjesečnog, uštedjet ćete novce, ali i vrijeme. Iskreno, ja više ni ne znam u trgovinu otići bez popisa namirnica koje mi trebaju taj tjedan, ha ha ha. Ako vas zanima kako uopće isplanirati tjedni meni, pročitajte ovaj post.

5. Napravite svoje DIY sredstva za čišćenje.
DIY sredstva za čišćenje su, prema mojem iskustvu, jednako efikasna kao i kupovna. Jeftinija su zato jer ih možete napraviti od sastojaka koje već imate kod kuće, npr. vode, octa i sredstva za pranje suđa (detaljne receptiće možete pronaći ovdje). Ako ne želite raditi svoja sredstva, barem ih onda pojednostavite - sigurno vam ne trebaju tri vrste sredstava za pranje stakla. ;)

6. Na izlete ponesite svoju hranu.
Ako idete na neke kraće izlete, npr. jednodnevne, manje ćete novca potrošiti ako uzmete svoju hranu. Više o organizaciji jednodnevnog izleta (u Veneciju) možete pročitati u ovom postu.

7. Pri kupnji odjeće, napravite popis onoga što želite (tj. što vam treba) i pratite sniženja.
Slično kao i s namirnicama koje vam trebaju za određeni tjedan ili mjesec, napravite i popis odjeće koja vam treba za određenu sezonu. Odjeću možete kupiti rabljenu, a možete i pratiti sniženja. Popis odjeće vam štedi novce jer točno znate da ćete to što kupite i nositi, a ako ga još kombinirate s kupnjom rabljene odjeće i odjeće na sniženju, uštedjet ćete još i više.

8. Nemojte kupovati skupe darove.
Ovdje ne govorim o darovima za recimo, svatove, gdje se od nas ipak očekuje neki bolji dar (posebno ako ste kumovi), nego o darovima za rođendane, godišnjice i blagdane. Za takve je prigode možda bolje napraviti neki DIY dar jer su u takvoj verziji darovi često jeftiniji, a osoba kojoj poklanjate dar vjerojatno će se i više obradovati. Recimo, bratu sam za promociju u okvir za fotografije stavila 10 kn s porukom da ga razbije u slučaju nužde, tj. da barem ima za pivo ako mu obećani posao zakaže. Vjerujem da bi se i vaš netko više razveselio ovakvom daru, nego trećoj kemijskoj olovci, lol.

9. Odaberite najpovoljniju tarifu za mobitel.
Proanalizirajte svoje navike korištenja mobitela. Razgovarate li kratko, dugo, šaljete li često poruke, visite li na netu? Moji su telefonski razgovori većinom kratki (češće šaljem poruke), a na net se većinom spajam preko bežične mreže. U prosjeku mi tako jedan bon od 55 kn traje 90 dana. Bon još kupim preko neta pa dobijem i bonus. :) Da, znam, operateri bi propali kad bi svi trošili kao ja, ha ha ha.

10. Prije kupnje nekog proizvoda (posebno ako je skuplji), provjerite nekoliko trgovina ili ga proguglajte.
Nikad, ali baš nikad, nemojte kupiti određeni proizvod u prvoj trgovini u kojoj ga vidite. Obiđite ih nekoliko, no najbolje bi bilo da prije kupnje proizvod proguglate. Vjerojatno će vam se otvoriti stranice s usporedbom cijena pa dobro proučite gdje je proizvod najjeftiniji. Sjećam se kad smo dragi i ja kupovali pekač kruha, cijene su se razlikovale i po nekoliko stotina kuna (za poptuno isti model).

11. Iskopčajte fiksnu telefonsku liniju i televizor.
Ok, ovaj savjet nije baš za svakoga, ali da, u stanu nemam TV (ni TV karticu ni radio, da ne bi bilo zabune, lol) ni fiksnu telefonsku liniju. TV je odjavio još bivši vlasnik stana (nama uopće ne nedostaje; sve što nas zanima pogledamo na netu), a razloge za odjavu fiksne linije sam objasnila pod točkom br. 1. :) Samo smo odjavom fiksne linije uštedjeli barem 1000 kuna godišnje. 

12. Perilicu rublja i glačalo uključujte po jeftinijoj tarifi struje.
Ako imate dvotarifno brojilo, svakako iskoristite ovu mogućnost. Struja je u zimskom računanju vremena jeftinija od 21 h do 7 h, a u ljetnom od 22 h do 8 h. 

13. Pojednostavite svoju kolekciju preparativne i dekorativne kozmetike.
Ako niste bjuti blogerica ili vizažistica, zbilja ne vidim razlog zbog kojeg biste imale 5 maskara i 4 pudera. Em trošite novce, em prostor u koji to sve morate pospremiti, em vrijeme dok ujutro pokušavate pronaći određenu maskaru. Slično je i s preparativnom kozmetikom - da počnemo koristiti sve preparate koji se mogu naći na policama drogerija, uskoro bismo bankrotirale. :) Zato svoju kolekciju pokušajte svesti na što manje proizvoda, potražite proizvode koje možete koristiti na više načina ili se okušajte u izradi svojih preparata. Na primjer, tamnosmeđe mat sjenilo za oči možete koristiti i za popunjavanje obrva, šampon koji je namijenjen pranju kose i tijela možete iskoristiti i kao sredstvo za depilaciju i stvaranje pjenušave kupke, a s kokosovim uljem možete skinuti šminku, koristiti ga kao hidratantnu kremu, sredstvo protiv strija, masku za kosu (s medom) ili pak kao piling za tijelo (sa šećerom ili krupnom soli). Daklem, jednim proizvodom možete zamijeniti nekoliko njih. :)

14. Odustanite od kupovine novina, raznih časopisa i beletristike.
Jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva definitivno mi je prelistavanje dnevnih novina i ispunjavanje križaljke. :) No, u današnje vrijeme do informacija možemo doći i drugim putovima, zato je svakodnevno kupovanje novina i časopisa zapravo trošak. Slično je i s beletristikom, ako ste stravstveni čitač, radije se učlanite u knjižnicu, a kupite samo one knjige koje imaju posebno mjesto u vašem srcu. 

15. Sitne popravke na automobilu pokušajte sami napraviti.
Osim s podjelom troškova prijevoza, sveuukupne troškove automobila možete smanjiti i tako da sami napravite sitne popravke - npr. promijenite ulje ili žaruljice koje vam izgore.

Eto, nadam se da ste naučili nešto novo i da ćete neke od ovih savjeta pokušati iskoristiti u praksi. Kojim se vi sitnim trikovima služite da biste uštedjeli koju kunu? Podijelite svoje savjete u komentarima.

Oznake: ,