Organiziranje ormara inspirirano KonMari metodom + darivanje (knjiga "Čarolija pospremanja")

Za darivanje, skrolajte skroz na kraj posta. Apdejt (12.2.2016.): Darivanje završeno!

Kao što sam spomenula u prvom postu ove godine, prije nekih mjesec dana okušala sam se u pospremanju odjeće prema KonMari metodi. Ako ne znate o čemu ja to pišem, svakako prvo pročitajte recenziju knjige "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život". Budući da sam nakon čitanja knjige bila oduševljena danim savjetima, odlučila sam te savjete isprobati u praksi i to na primjeru odjeće, kategorije koju autorica spominje kao prvu u velikom pospremanju.

KonMari metoda - organiziranje ormara

Prije nego što krenemo, mala napomena: ovo što ćete vidjeti na slikama nije sva moja odjeća. Budući da još živim na dvije (nekad i na tri) lokacije (duga priča), dio odjeće mi je u drugom ormaru kojeg sam isto pospremila prema ovoj metodi. Tako su mi ostale tri svečane haljine, bijela košulja, svečana suknja, odijelo, trenirka i zimska jakna (za po doma, lol) te kutija u kojoj imam školske majice (uspomene, uspomene), a "riješila" sam se jedne haljine i blejzera. :)

Ok, idemo sad po redu.

Prikupljanje odjeće
Autorica najprije preporučuje da svu odjeću koju imate u stanu ili kući (dakle, ne samo u ormaru, nego i ispod kreveta, u predsoblju, na tavanu ili gdje već) stavite na jednu hrpu, najbolje na pod ili krevet. Dobro razmislite gdje ste sve pospremili odjeću, jer sve ono što kasnije nađete, ide pa-pa. :P 

S ovim korakom nisam imala problema budući da mi je sva odjeća koju imam u stanu u ormaru ili u predsoblju na vješalici.

KonMari metoda - prikupljanje odjeće


Razvrstavanje odjeće
E, sad slijedi kompliciraniji dio posla - razvrstavanje. Kondo preporučuje da prvo krenete s nesezonskom odjećom jer je lakše baciti odjeću koju niste nosili nekoliko mjeseci. 

Pošto je sad zima, ja sam krenula s ljetnom odjećom.

Svaki komad odjeće zatim dotaknite i upitajte se "Usrećuje li me ova stvar?". Iako ovo pitanje na prvi pogled zvuči malo neobično, moram priznati da i nije tako komplicirano ako jednostavno isključite mozak i stvarno se prepustite osjećaju. Vjerojatno toga niste svjesni, ali vrlo dobro znate koji vam je komad odjeće super, a koji vas grebe ili ga morate stalno namještati, no žao vam ga je baciti jer ste ga puno platili ili vam ga je poklonila draga osoba.

KonMari metoda - Usrećuje li me ova stvar?
"Usrećuje li me ova stvar?"


Daklem, ako se stvarno prepustite osjećaju, s razvrstavanjem možete biti gotovi za pet minuta (znam jer sam doslovno mjerila vrijeme, ha ha ha). Kod mene je mali problem nastao kad sam krenula razvrstavati odjeću koju ne želim - shvatila sam da bih ipak trebala "vratiti" crne traperice, jednu košulju i kupaći kostim jer su mi to jedini primjerci koje imam, makar s njima nisam zadovoljna. No, pri sljedećoj kupovini njih ću prve zamijeniti. Tu i tamo pojavio se osjećaj krivnje, ali trudila sam se ignorirati ga. :) I da, Kondo preporučuje da odjeću koju ne želite ne ostavljate za po doma (osim možda pamučnih majica) jer tu odjeću vjerojatno nećete nositi ni kod kuće (em vam se ne sviđa, em nije ni tome namijenjena).

Meni je nakon razvrstavanja ostalo cca 100 komada odjeće (uključujući donje rublje i čarape), a "riješila" sam se 2 košulja, 3 kardigana, 6 majica, ljetne suknje, 2 hlača, 2 grudnjaka, 2 gaćice, 2 čarapa, 2 potkošulje, hulahopki i 2 zimska šala (+ haljine i blejzera koje sam gore spomenula), znači cca petine odjeće. Nije loše, zar ne?

KonMari metoda - razvrstavanje odjeće
S desne je strane odjeća koju ću vratiti u ormar, a s lijeve ona koju ne želim
Što napraviti s komadima odjeće koju ne želite? Nakon što sam im zahvalila za ispunjenu svrhu, dio sam jednostavno bacila (gaćice ne primaju čak ni u H&M-u za reciklažu), dio ću donirati, a dio pokušati prodati.

Organiziranje ormara
Nakon razvrstavanja, slijedi vraćanje odjeće u ormar (i odjeću koja trenutno nije u sezoni pospremite u isti ormar, tj. nemojte je spremati posebno). Ovdje je važno spomenuti da autorica prednost daje slaganju odjeće, a ne vješanju jer se tako troši manje prostora. Isto tako, zagovara vertikalni pristup pospremanju, znači ne na hrpice, nego da komadi odjeće stoje jedan kraj drugog.

Tu sam imala malih problema jer je ovaj pristup stvarno praktičan pri slaganju odjeće u ladice ili kutije, ali iskreno, na policama mi je malo čudno izgledao. Zato sam najprije odlučila krenuti s vješanjem odjeće pa se kasnije vratiti na slaganje.

Jakne, kaputi, haljine, košulje
Kondo preporučuje da onu odjeću koja izgleda "sretnije" na vješalici, ipak objesite, npr. kapute, jakne, odijela, suknje, haljine, košulje i sl. Tako sam najprije objesila jakne pa kardigane (da, oni su mi se nekako "sretniji" činili na vješalici, a nisam primjetila da su im ostali njezini tragovi) pa košulje itd.

KonMari metoda - vješanje odjeće


Čarape i donje rublje
Nakon jakni i košulja, prešla sam na čarape i donje rublje. Autorica savjetuje da čarape ne savijate u "loptice" jer se tako oštećuju i ne "osjećaju" se dobro (primijećujete li da se autorica stvarima obraća kao da su žive osobe?), nego ih jednostavno presavinete. Ovako bi nekako trebao izgledati postupak (klik za prikaz filmića na kanalu JuTjuberice Lavendaire)...


... a ovako sve poslagano u mojoj kutiji s čarapama (da, u recenziji sam spomenula da Kondo baš i nije ljubiteljica nekih specijalnih organizatora, nego preporučuje iskorištavanje starih kutija za cipele; ja sam svoju obukla u crveni papir za zamatanje darova):

KonMari metoda - slaganje odjeće

Ova metoda funkcionira i s potkošuljama i suprugovim boksericama, ali, iskreno, s običnim gaćicama baš i ne, barem meni (iz očitih razloga ovdje nema fotke izbliza, ha ha ha). Naime, za slaganje jednih gaćica mi treba najmanje 15 sekundi (da barem nekako ujednačeno izgledaju, iako mi baš to ne uspije svaki put i onda me to živcira #kontrolfrik), a to je vrijeme koje mi je potrebno da ih sve skupim i stavim u organizator/policu (svejedno mi je koje gaćice nosim pa ih samo uzimam s hrpe).

Majice
Kao što sam već spomenula, majice ne pospremam u ladice, nego na police (koje su mi iznad razine očiju) pa sam i tu imala problema s vertikalnim pristupom. Pospremanje svih majica u kutije da bih dobila izgled ladice mi se baš i nije pokazao previše praktičnim, a slaganje majica s presavinutim dijelom okrenutim prema naprijed neestetskim. Pokušala sam ih i samo poslagati na police kao što bih to učinila u ladici, ali budući da su mi police previsoko, uopće nisam vidjela koja mi majica treba. Poanta ove metode je omogućiti vidljivost i olakšati nam oblačenje, a ne ga zakomplicirati tako da sam na kraju majice ipak odlučila ostaviti na dobrim, starim hrpicama.

Daklem, ako majice pospremate u ladice ili na niže police, pogledajte ovaj video:


Hlače
Slično kao i majice, i hlače pospremam na police tako da su i one ostale na hrpicama. Svi vi koji imate ladice ili niže police, škicnite ovaj video:


Zaključak
Iako svoj ormar nisam u potpunosti uspjela organizirati prema KonMari metodi, ipak sam zadovoljna mnogim savjetima, posebno njezinim motom "Usrećuje li me ova stvar?". Kad sam se u prošlosti pokušavala "riješiti" nekih komada odjeće, uvijek sam se pitala barem nekoliko pitanja: "Koliko dugo ovo nisam nosila?", "Hoću li to nositi ponovno", "Bih li to ponovno kupila" i sl. Iako ta pitanja sama po sebi nisu loša, možete ih vrlo jednostavno zamijeniti samo ovim.

I na kraju, da rezimiramo sve prednosti i mane ove metode:

+ prikupljanje sve odjeće na jednu hrpu prije razvrstavanja (nemojte se samo šokirati količinom odjeće, ha ha ha)
+ dodirivanje svakog komada odjeće i pitanje "Usrećuje li me ova stvar?"
+ pomoć u objašnjavanju osjećaja krivnje (neki vas je komad odjeće prije veselio, daklem, ispunio je svoju svrhu - vrijeme je da mu zahvalite i "riješite" ga se)
+ pospremanje sve odjeće u isti ormar
+ recikliranje starih spremnika, npr. kutija za cipele
+ vješanje odjeće koja "sretnije" izgleda na vješalici
+ praktičnost vertikalnog slaganja odjeće u ladicama, kutijama i nižim policama
+ pomoć u otkrivanju modnog stila
+ jednostavniji proces oblačenja jer u ormaru imate samo odjeću koju volite
+ više prostora

- trajanje slaganja pojedinih komada odjeće, npr. gaćica
- nepraktičnost vertikalnog slaganja odjeće na visokim policama (onemogućena vidljivost)

Hm, mislim da je to to, uglavnom, definitivno više prednosti nego mana. ;) Ovako izgleda moj dio ormara nakon organiziranja:

KonMari metoda - organiziranje ormara

Nevezano za KonMari metodu - ako nemate baš previše mjesta u ormaru, možete iskoristiti vertikalni prostor i postaviti organizator/policu, a na unutarnje stranice ormara postaviti kukice. Na jednoj takvoj kukici držim stalak za ogrlice o kojem sam pisala u prošlom postu.

Darivanje
Ako su i vas oduševili savjeti iz knjige "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život" i željeli biste je pročitati i te savjete iskoristiti u praksi, možete je osvojiti u ovom darivanju. Taman na vrijeme za proljetno čišćenje i pospremanje kuće/stana! :) A i super se potrefilo jer je knjiga nedavno izašla na hrvatskom jeziku.

Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život - knjiga
{Izvor}
Pravila darivanja:
1. U komentaru ispod posta ostavite svoje ime ili nadimak (posebno ako komentirate anonimno).
2. Osim imena, napišite i koji vam je najdraži post na ovom blogu i zašto (ono, jednu rečenicu, lol).

Možete me dodati i u svoje Google krugove, ali nije uvjet.

U darivanju mogu sudjelovati svi čitatelji iz RH, a otvoreno je do 11.2.2016. u 23:59 h. Dobitnik će biti objavljen ispod ovog posta 12.2.2016., zato pozorno pratite! Darivanje nije sponzorirano, a ja snosim troškove poštarine.

I to je to! Jedino bih još molila sve kolegice blogerice da podijele ovaj post pa da i njihove čitateljice (i čitatelji) imaju priliku osvojiti knjigu. :) Puno sreće!

Apdejt (12.2.2016.): Knjigu "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život", nakon nasumičnog odabira, osvojio je komentar pod rednim brojem (taaaaaaa daaaaaaaa) 1.Ostavila ga je Marija M.!! 

Molim sretnu dobitnicu da mi svoje podatke (ime, prezime i adresu) javi na mejl organizirajte.se@gmail.com ili putem obrasca za kontakt. Hvala svima koji ste sudjelovali!

P.S. Ako se dobitnica ne javi do 14.2.2016. u 23:59, izabrat ću novu.

Oznake: , , , ,