Raspored čišćenja

Otkako znam za sebe, uvijek radim nekakve liste i rasporede (vjerojatno ste već i shvatili iz priloženog, ha ha ha) pa je tako došao i red na raspored čišćenja. Iako živim u malom stanu i relativno brzo ga počistim, ipak volim imati mali podsjetnik. Čuvam ga u planeru i moram priznati da uvijek dobro posluži, posebno za stvari i prostor koje rijeđe čistim.


Poanta ovog posta nije vam reći koliko puta biste što trebali očistiti, nego vam pomoći u izradi svojeg vlastitog rasporeda koji će odgovarati vašim potrebama i kojeg ćete se pridržavati. Izrada zbilja nije komplicirana - trebat će vam olovka i dva prazna papira (finalnu verziju rasporeda možete napisati na ovom predlošku).

1. korak - Sastavite popis svih aktivnosti vezane za čišćenje
Na listu papira napišite sve aktivnosti vezane za čišćenje, odnosno sve ono što u stanu/kući trebate očistiti. Ne morate pisati nikakvim posebnim redoslijedom, nego ono što vam prvo padne na pamet, npr. oprati suđe, pomesti pod u kuhinji, obrisati prašinu, očistiti frižider, usisati tepihe, oprati prozore, oprati zavjese, očistiti pećnicu itd. (napišite ih jednu ispod druge).

2. korak - Svakoj aktivnosti dodajte vrijeme
Kraj svake aktivnosti sada dodajte vrijeme, npr. oprati suđe - dnevno, pomesti pod u kuhinji - dnevno, obrisati prašinu - tjedno (ponedjeljkom), očistiti frižider - dvaput mjesečno, oprati prozore - dvaput godišnje itd. Važno je da kraj svake aktivnosti iskreno napišite na kojoj bazi ćete je raditi, ovisno o vašim potrebama, stilu života, vremenu i sl. 

3. korak - Prepišite aktivnosti na novi papir raspoređene prema vremenu
Vrijeme rasporedite u tablice i u svaku upišite pripadajuće aktivnosti, npr. dnevno - oprati suđe, pomesti pod u kuhinji itd. Ako vam se ne da raditi svoju tablicu, možete isprintati i ispuniti ovu.
Raspored čišćenja - predložak
I to je to! Ispunjeni predložak možete pospremiti u planer, zalijepiti ga s unutarnje strane kuhinjskih elemenata ili čak staviti u okvir za fotografije pa markerom čekirati svaku obavljenu aktivnost.

Imate li i vi svoj raspored čišćenja? Pridržavate li ga se?

Oznake: , , ,