DIY sredstva za čišćenje

Ovog sam petka post odlučila posvetiti ni manje ni više nego čišćenju. :P Mislim da sam već prije spominjala da za čišćenje volim koristiti ocat i sodu bikarbonu. Uglavnom, što manje kemije. Danas vam zato donosim tri osnovna recepta za domaća sredstva za čišćenje stakla, kupaonice te kuhinje i podova.

DIY sredstva za čišćenje

Recepti su vrlo jednostavni - potrebna su vam samo tri sastojka koja 100% imate kod kuće. 

Daklem, trebat će vam:

Sastojci za izradu DIY sredstava za čišćenje


Boce s rasprišivačem možete kupiti, ali jednostavnije je sačuvati boce od kupovnih sredstava, dobro ih oprati i skinuti naljepnice. Naljepnice najprije probajte skinuti obično, možda ćete imati sreće pa će se lijepo odvojiti. #naravnodaneće :) Ako ispod naljepnice ostane bijeli trag, namočite papir toplom vodom, ogulite ga, a ostatak ljepila očistite acetonom.

A sad receptići:

Sredstvo za čišćenje stakla - 50% voda, 50% ocat

Sredstvo za čišćenje kupaonice - 50% ocat, 10% voda, 40% deterdžent za pranje suđa

Sredstvo za čišćenje kuhinje i podova (ovim sredstvom slobodno možete poprskati krpu kojom brišete prašinu) - 90% voda, 10% deterdžent za pranje suđa


Recepti za DIY sredstva za čišćenje

Količinu odredite sami, ovdje su, kao što vidite, navedeni samo omjeri. Uzmite neku čašu ili šalicu i ravnajte se prema njoj - recimo, ako slažete sredstvo za staklo, pola čaše napunite vodom, a pola octom. Naravno da nema potrebe za super preciznim mjerenjem, ovi postoci su čisto za bolju vizualizaciju. :) I da, ako vam smeta miris octa (iako on nakon nekog vremena potpuno ishlapi), u recept možete ubaciti nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Ocat nemojte upotrebljavati na mramornim i granitnim površinama!

Budući da ste se pomučili sa skidanjem originalnih naljepnica, bila bi šteta ne napraviti svoje. DIY naljepnice ne služe samo za razlikovanje sadržaja boca, nego i kao dekoracija. :) Ako vam se sviđaju moje naljepnice, možete ih skinuti ovdje, a ako ih želite sami izraditi, a ne znate kako, pročitajte ovaj post.
Naljepnice za DIY sredstva za čišćenje
Kad ste gotovi s izradom, isprintajte ih, izrežite, prelijepite prozirnom samoljepljivom folijom i zalijepite na boce (ime na jednu stranu boce, a recept na drugu). Pri printanju možete koristiti samoljepljivi papir ili ih na bocu zalijepiti obostrano ljepljivom trakom.

DIY sredstvo za čišćenje

I to je to! Ova su sredstva jeftinija od kupovnih, lako se naprave, a čiste efikasno. Moram priznati da sam njima vrlo zadovoljna. :)

A vi? Radite li svoja sredstva za čišćenje ili koristite kupovna? Podijelite svoje recepte u komentarima.

Oznake: , , , , ,