Organizacija putovanja (pakiranje za jednodnevni izlet + Venecija autom)

Sezona je godišnjih odmora i ljetovanja pa sam ovaj post odlučila posvetiti organizaciji putovanja (na primjeru jednodnevnog izleta u Veneciju). Organizacija putovanja katkad može biti zamorna, no uz nekoliko dobrih savjeta može se pojednostaviti.

Ovaj će post biti prilično dugačak. Ako vas zanima samo pakiranje za jednodnevni izlet, pročitajte tekst pod brojem 3, a ako želite znati nešto više o Veneciji autom (rute, cijene autocesta, što posjetiti...) pažljivo pročitajte tekst pod brojem 5 i 6, a pogled možete baciti i na broj 8. Ako vas pak zanimaju svi koraci u organizaciji putovanja (posebno onog jednodnevnog), pročitajte cijeli post. :)



Daklem, prošlu subotu dragi i ja smo bili na jednodnevnom izletu u Veneciji. I meni i njemu ovo je bio prvi posjet Veneciji (doduše, ja sam je vidjela s broda kad smo bili na maturalcu), a išli smo autom. Samo je putovanje bilo vrlo ugodno i bez većih poteškoća. Venecija je zaista prekrasna i osvojila nas je svojim uličicama i mostićima. :)

Dragi i ja inače volimo ovakve jednodnevne izlete jer ne moramo plaćati smještaj, a u 5, 6 sati može se obići velik dio grada i njegove glavne znamenitosti. To ne vrijedi samo za Veneciju, nego i ostale gradove slične udaljenosti od Zagreba (npr. Beč, Budimpešta...). Isto tako, preferiramo putovati u vlastitom aranžmanu i autom jer baš i nismo fanovi agencija i buseva, posebno za tako kraće relacije. Ugodnije nam je putovati autom iz tri razloga - putovanje traje kraće, imamo svoj raspored i tempo te nije skučeno kao u busu.

E, sad, kako organizirati putovanje u vlastitom aranžmanu? Nekoliko je koraka koje biste trebali uzeti u obzir.

1. Istraživanje prije putovanja
Prije samog putovanja, volim istražiti forume i stranice s glavnim informacijama o gradu u koji idemo, a među najdražima su mi forum.hr i putovnica.net. Za istraživanje rute kojom ćemo ići zadužen je dragi jer bi se inače izgubili (#snalaženjeuprostoru #jelsetomaženakruh), a ja sam tu da on ne prođe kraj neke zgradurine, a ne zna da je to Duždeva palača. :) Kad prikupim sve bitnije informacije, volim ih složiti u jedan dokument pa isprintati ili spremiti na mobitel. Obično je to nekoliko informacija o samom gradu i njegovoj povijesti, karta sa znamenitostima i njihov opis, informacije o javnom prijevozu i sl. Sve to o Veneciji možete pronaći ovdje.

2. Određivanje budžeta
Prilikom istraživanja informacija o gradu, važno je pogledati i koje su cijene hrane, pića, prijevoza, ulaznica i drugih stvari. Pošto smo mi odlučili uzeti svoju hranu i piće, najviše su nas zanimale cijene vinjeta i cestarina te ulaznica u pojedine objekte. Nakon što smo sve iskalkulirali, odredili smo budžet od cca 900 kuna.

Dodatni savjet:
Čuvajte račune kako bi poslije izleta jednostavnije mogli izračunati troškove.

3. Pakiranje
Sad kad otprilike znate kako, kamo i kuda idete te koliko vam je novca potrebno, vrijeme je za pakiranje. Daklem, prilikom pakiranja uvijek treba razmotriti nekoliko čimbenika:

prijevoz kojim ćete ići, 
dokumente i novac koji su vam potrebni, 
vremensku prognozu, 
odredište na koje putujete i 
što ćete tamo raditi.

Nije isto putujete li vlakom ili autom, idete na kupanje ili samo šetnju. S obzirom da je ovo bio jednodnevni izlet autom, a na meniju Venecija, vrelo sunce i dugo pješačenje, spakirali smo sljedeće:

novčanike (kune, euri + osobne iskaznice),
mobitele (s informacijama o gradu - vidi gore, a karta je na Gugl meps),
ključeve,
kišobran (nikud bez kišobrana, makar vremenska prognoza pokazuje +32),
"čudesnu" torbicu + korektor i sjajilo (ako ne znate o čemu pričam, klik na ovaj post),
dezodorans,
maramice,
rezervnu majicu, gaćice i čarape,
plastičnu vrećicu za otpatke,
sendviče (6 komada) i
vodu (3 velike boce koje smo noć prije stavili u hladnjak i 2 male).

Pakiranje za jednodnevni izlet u Veneciju


Normalno, sve smo lijepo rasporedili u torbu i ruksak te pripremili ugodnu odjeću i obuću (u Veneciju je nekad pametno uzeti i rezervnu obuću jer određeni dijelovi grada znaju biti poplavljeni). Za pakiranje mi je trebalo otprilike pola sata (s pripremanjem sendviča).

Dodatni savjet:
Rezervnu majicu, gaćice i čarape pospremite u smotuljak jer će tako zauzimati puno manje mjesta u torbi. Najprije presavinite majicu, u nju utaknite gaćice, a čarape postavite sa strane (s otvorom prema van). Zarolajte majicu, a čarape prevucite preko nje. Ovaj sam trik vidjela na kanalu jedne od mojih najdražih JuTjuberica, OrganizedClutterbug, a o njoj sam pisala ovdje.

Pakiranje za Veneciju koje štedi prostor


4. Polazak
Noć prije polaska dobro se naspavajte jer sutradan ne želite izgledati kao zombi, ha ha ha. Ujutro još spakirajte stvari koje niste, najedite se, odijenite i spremni ste za pokret! Mi smo iz Zagreba krenuli negdje oko 6:30 h (još jedan razlog za putovanje autom - stignete se naspavati i na put krenuti u normalno vrijeme).

5. On d roud
Uvijek sa sobom imajte kartu (u bilo kojem obliku), bocu vode i sitan novac. Možete ponijeti i knjigu, ali meni ne odgovara čitanje u autu pa smo vrijeme kratili glazbom, razgovorom i promatranjem okoline. :) 

Daklem, kao što sam spomenula, iz Zagreba smo krenuli u 6:30, a odlučili smo se za autocestu sve do Venecije - skuplje je, ali i brže. 

Slovensku tjednu vinjetu kupili smo odmah na INA-inoj benzinskoj postaji (popis INA-inih benzinskih postaja koje prodaju vinjete pogledajte ovdje) i platili je 116,00 kn (možete je kupiti i na samom prijelazu - u "kućici" poslije rampe za buseve).

Do graničnog prijelaza Bregana platili smo i cestarinu u iznosu od 6,00 kn (samo platite, nema kartice koje morate dati stričeku). Na granici nije bilo gužve ni ikakvih problema - vjerojatno znate da vam je za prijelaz potrebna samo osobna iskaznica. Put smo nastavili autocestom do Ljubljane, Postojne i Nove Gorice (na potezu od Razdrtog do talijanske granice stali smo na Petrolovoj benzinskoj postaji, malo se odmorili, najeli i protegnuli noge).

Nova Gorica nam je služila kao putokaz sve do Italije (nemojte samo skrenuti za Novu Goricu). Talijani autocestu naplaćuju od ulaza Villesse - na početku uzmete karticu, a na izlazu Venezia Est platite cestarinu u iznosu od cca 75 kn (10,10 eura). Plaća se na automatu (ako do sad s tim niste imali iskustva, najprije umetnete karticu, sa strelicom prema gore pa onda u tanji otvor ubacite novčanice, u veći kovanice, a automat vam vrati ostatak).

Karta Zagreb - Marghera (Venecija)
U Google Maps upišite Zagreb - Marghera.
6. Dolazak na odredište
Parking
Prva stvar koju želite napraviti kad autom stignete na odredište je naći parking. :) Auto smo odlučili ostaviti u Margheri, gradiću koji je, uz Mestre, kopneni dio Venecije. Od izlaza s autoceste malo smo lutali uličicama, sve dok nismo pronašli željeno mjesto. Auto nismo željeli ostavljati u garaži ili na parkingu za turiste (jer baš i nisu jeftini), nego smo odlučili parkirati u gradu. 

Talijani inače parkirna mjesta označavaju različitim bojama - koliko smo skužili, plava se plaćaju (nedjeljom i blagdanom su besplatna; onaj čekić označava radne dane), žuta su zabranjena, a bijela su besplatna (samo morate paziti na znakove oko parkinga - ako je na znaku nacrtan sat, to znači da na tom mjestu možete parkirati, na primjer, 60 minuta i morate kupiti tzv. disco orario, na njemu označiti kad ste stigli i staviti ga u auto).

Mi smo pronašli jedno takvo "bijelo" mjesto (bez ikakvih znakova) desetak minuta hoda od željezničke stanice Venezia Mestre.

Parking u Margheri (Venecija)
Ime ulice u kojoj smo parkirali je Via Seismit - Doda.


Vlak do Venecije
Na kolodvor smo stigli negdje oko 11 h i kupili karte (svaka je bila cca 9,30 kuna, tj. 1,25 eura) do stanice Venezia Santa Lucia. Prvo smo karte pokušali kupiti na automatu, ali nam baš i nije uspjelo pa smo odlučili čekati na šalteru za koji morate uzeti broj da biste došli na red (slično kao u banci kod nas). Ljubazna teta nam je prodala karte, ali i napomenula: "Nekst tajm ju baj tikets in d bafe", tj. ispostavilo se da nismo morali čekati u redu za šalter, nego karte kupiti na kiosku ili u lokalu (na povratku smo karte kupili u dućanu koji prodaje suvenire, novine i slične stvarčice).

Karte prije ulaska u vlak morate poništiti na jednom od automata koji se obično nalaze na zidu do stepenica koje vode na peron (kutija je zelene boje, a ako vas zanima kako izgleda možete pogledati ovdje). Vlakovi od stanice Mestre do stanice Santa Lucia voze svakih desetak minuta, a ovdje možete pogledati red vožnje (u prvi red upišite Venezia Mestre, a u drugi Venezia S. Lucia). Sama vožnja traje malo više od deset minuta.

Ruta po Veneciji
Veneciju smo obišli pješice - vaporetti (vodeni autobusi) baš i nisu jeftini, a o gondolama da i ne pišem (cijene se penju i do 100 eura, doduše, na nju stane 6 putnika pa možete podijeliti troškove). Uglavnom smo se kretali rutom na kojoj su glavne znamenitosti, a ako vam smeta gužva, samo skrenite u paralelnu ulicu i gužve nema, tek tu i tamo neki lokalac i zalutali turist, ha ha ha. Daklem, vidjeli smo:

Ca' d'Oro (Zlatnu kuću ili Palaču svete Sofije), 
Most Rialto, 
Trg sv. Marka, 
Baziliku sv. Marka, 
Zvonik bazilike sv. Marka, 
Duždevu palaču, 
Most Uzdaha, 
Salutu, 
Akademiju 

i još bezbroj uličica i mostića. Moram priznati da su me te uličice fascinirale više od samih znamenitosti, iako je tu i zbilja lijepi pogled sa Zvonika bazilike sv. Marka (cijena ulaska u Zvonik je cca 60 kn, tj. 8 eura po osobi - malo se čeka u redu, ali je on puno kraći nego za samu baziliku; i ne morate se penjati, dizalo vas lijepo odveze gore). Ako pratite kartu, vidjet ćete da smo u biti napravili krug oko Velikog kanala.



Venecija

Hrana, piće, suveniri, WC
Pošto smo uzeli svoju hranu i piće, u Veneciji nismo ništa kupovali, ali restorani su na svakom koraku. Nisam previše obraćala pažnju na cijene, ali oni restorani koji su izvan turističke rute, cjenovno su povoljniji. Posebno su mi simpatične bile čašice sa svježim voćem (lubenica, breskva, kivi, banana) koje su prodavali na štandovima. Što se tiče supermarketa, među uličicama koje smo prošli, vidjela sam jedino Billu. Hladnu vodu možete kupiti, ali i boce napuniti na nekim od besplatnih izvora. U Veneciji mi je jedino nedostaje nekih klupica na kojima bi čovjek mogao malo sjesti i odmoriti se. :)

Nismo kupovali ni suvenire, prvenstveno zato što mi se onda "potežu" po policama i skupljaju prašinu (radije isprintam dragu fotku i uokvirim je), ali primijetila sam da sitniji suveniri, poput magneta za frižider, i nisu tako skupi - cijene se kreću od 60 centi do 1 euro.

Preporučam da nuždu obavite na željezničkom kolodvoru Mestre, posebno ako nećete zalaziti u kafiće i restorane (plaća se cca 7,5 kuna, tj. 1 euro - novčić ubacite u otvor pa vam se otvore vrata) jer je u samoj Veneciji javni WC skuplji, a veće su i gužve. Popis i kartu javnih WC-a možete pogledati ovdje.

7. Odlazak
Nakon petosatne ture po gradu i vožnje vlakom, vratili smo se natrag u Margheru. Auto je još uvijek bio parkiran na istom mjestu, ha ha ha. Vratili smo se istim putem kojim smo i došli, a samo je putovanje dobro prošlo (doduše, bilo je nekih zastoja i na talijanskoj i na slovenskoj autocesti pa bi uz sebe uvijek trebalo imati hladnu vodu jer nikad ne znate koliko će zastoj trajati). U Zagreb smo se vratili oko 21:30 h.

Dodatni savjet:
Raspakirajte se odmah kad dođete kući, pogotovo ako nije jako kasno. To malo stvari što ste nosili na jednodnevni izlet raspakirat ćete u desetak minuta, a sutradan ćete se probuditi bez nereda. :)

8. Izračun troškova
Iduće jutro prikupite sve račune i popišite troškove. Većina naših troškova bilo je gorivo i cestarine.

gorivo - 370 kn
cestarina (do Bregane) - 12 kn
slovenska vinjeta - 116 kn
talijanska cestarina - 151,5 kn
karte za vlak do Venecije - 37,5 kn
ulaznice za Zvonik bazilike sv. Marka - 120 kn
WC - 30 kn
hrana - 39,54 kn
UKUPNO - 876,54 kn

9. Organizacija fotografija
Nakon izračuna troškova, organizirajte i fotografije koje ste napravili. Prebacite ih na računalo, izbrišite one neuspjele i divite se onim uspjelim, ha ha ha. Ako trebate pomoć u organiziranju fotografija, pročitajte ovaj post.

I to je to! Nadam se da ste ovaj post uspjeli pročitati do kraja i da će vam bar neki od savjeta koristiti prilikom organiziranja sljedećeg putovanja. :)

Volite li putovati? Jeste li bili u Veneciji? Što vas je najviše oduševilo? Imate li kakav dodatni savjet za pakiranje? Pišite mi...

Oznake: ,