Organiziranje datoteka na računalu

Zazirete li i vi od donje fotke? Iako je fejk (morala sam se malo namučiti dok sam te sve datoteke "pobacala" po desktopu, ha ha ha), sam pogled na nju izaziva mi glavobolju. Em ne služi svrsi, em nije estetski privlačno. Znam da mnogi možda ne misle tako i sasvim se solidno snalaze u "kreativnom neredu", no vjerojatno postoje i oni koji od nereda žele napraviti red, ali nisu sigurni kako.


U današnjem vam postu zato donosim nekoliko savjeta o tome kako organizirati datoteke na računalu. Nisam stručnjak za računala, niti ću se razbacivati terminologijom, nego ću s vama podijeliti savjete koji su i meni pomogli u organiziranju datoteka. Iskreno, ne sjećam se kad sam zadnji put koristila opciju srč - sve datoteke na računalu mogu pronaći "ručno". :)



Pa krenimo...

1. Imenujte svaku datoteku
Svakoj datoteki (datoteci? hm...) koju napravite dajte ime (dobro, ajd, fotkama ne morate davati imena). Neka bude kratko, ali precizno, tako da točno znate o čemu se radi. Napišite "Naslovna stranica planera", a ne "Document1".

2. Razvrstajte datoteke u mape (foldere) - stvorite kategorije i potkategorije
Datoteke koje ste prethodno imenovali razvrstajte u mape, odnosno kreirajte kategorije i potkategorije. Na primjer, datoteku "Naslovna stranica planera" stavite u mapu "Planer 2015". Pokušajte kategorije organizirati prema smislu, npr. sve datoteke vezane za posao stavite u mapu "Posao", a sve osobne u "Osobno". Napravite koliko god mapa vam treba. Mapi možete staviti i personaliziranu ikonicu.


3. Stvorite mapu "Inbox" ili "Trenutni projekti"
Dobra je ideja stvoriti mapu "Inbox" (ili kako god je želite nazvati) za datoteke ili mape na kojima trenutno radite, na primjer, knjigu koju čitate, fotke koje trebate pregledati, prezentaciju koju trebate naučiti i sl. Tako vam niz ikona neće zatrpavati desktop, nego će biti lijepo organizirane.

4. Držite desktop preglednim
Nakon što ste sve datoteke rasporedili i organizirali, važno je desktop držati preglednim. Iako ja svoje tri glavne mape ("Inbox", "Osobno" i "Poslovno") držim u mapi "Documents" (volim "prazan" desktop), vi ih možete držati i na desktopu, uz ostale programe koje koristite. Za organiziranje desktopa može vam poslužiti program Fences (nisam ga isprobala, ali izgleda odlično!) ili pak sami možete izraditi pozadinu u nekom od programa za obradu slika, na primjer, PicMonkeyju i tako stvoriti kategorije za pojedine datoteke.

Jednostavno u program učitajte sliku koju želite na pozadini te koristeći alate Overleys i Text napravite "kućice". Sa strane možete napisati i neki motivirajući citat. Sliku spremite i postavite kao pozadinu pa u "kućice" rasporedite datoteke.


5. "Očistite" mapu "Inbox" barem jednom tjedno
Redovito održavajte spomenutu mapu, najbolje jednom tjedno. Izbrišite one datoteke koje vam više ne trebaju, a arhivirajte one koje želite sačuvati.

6. Spremite datoteke na više lokacija
Datoteke, posebno one važnije, na primjer, diplomski rad koji trenutno pišete, spremite na više lokacija. Možete ih spremiti na vanjski disk, na drugo računalo, onlajn pa čak poslati i na mejl. Ne zaboravite ih samo redovito updejtati. Zlu ne trebalo. :)

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći u organiziranju datoteka. Stvarno su jednostavni, čak i za one koji nemaju mnogo informatičkog znanja. Ako ćete se ih pridržavati, možda će i vaš desktop izgledati ovako. Ovaj put fotka nije fejk. :P

Oznake: ,