Kako učiti?

Nakon poduuuuuuuže ljetne stanke, evo i mene s novim postovima. :)

Polovica je rujna - osnovnoškolci i srednjoškolci već su lagano zagrijali svoje školske klupe, a studenti odbrojavaju sitno do početka nove akademske godine pa ne bi bilo loše napisati koju o uspješnom učenju...

Savjeta o učenju ima pregršt, a ovdje bih izdvojila onih nekoliko koje sam i sama primijenjivala tijekom svojeg školovanja i koje bih dala kao prosvjetarka.

1. Napravite plan učenja.
Plan učenja je jako važan, bilo da ga imate u glavi, bilo napisanog na papiru ili računalu. Ja sam svoj raspored učenja u razdoblju prije ispitnih rokova uvijek voljela ispisati na papir i umetnuti u fascikl, a izgledao je nekako ovako:


Prije izrade plana učenja morate znati dvije stvari:
Prilikom planiranja u obzir morate uzeti i druge obaveze koje imate - predavanja, posjete liječniku... Ponekad nećete stići naučiti ono što ste planirali, ali taj dio gradiva možete podijeliti i naučiti u ostale dane.

2. Poboljšajte koncentraciju.
Koncentaciju možete poboljšati na nekoliko načina:


3. Pravilno pristupite gradivu.
Svi smo mi različiti i svatko uči na svoj način, odnosno ima svoj stil učenja - netko voli ilustracije i grafove, netko slušati kad mu kolega prepričava gradivo, netko povezivati pojmove s plesnim pokretima, netko nešto četvrto... Važno je otkriti koji vam stil najbolje odgovara jer ćete tako učiti najbrže, ali i kvalitetno.

Iako svatko uči na drugačiji način, postoje neka osnovna pravila koja vam mogu pomoći pri učenju. Tekst najprije pročitajte letimično, čisto da dobijete dojam o čemu se radi, a onda se usredotočite i pronađite glavnu misao (podcrtajte, napišite ili nacrtajte - poanta je da izvučete ono bitno). Zapamtite to što ste podcrtali, napisali ili nacrtali (označite bojom, ukrasite, smjestite u prostor, recite naglas, prepričajte mami ili prijatelju, koristite mnemotehniku itd.). Nakon što ste zapamtili određen broj pojmova, ponovite naučeno (postavljajte si pitanja, simulirajte ispit i sl.).


4. Motivirajte se.
Motivaciju za učenje ponekad nije jednostavno pronaći. Vjerojatno se i vama dogodilo da vam se umjesto učenja baš gleda neka serija, čisti i posprema ili čak uči nešto drugo, a ispit je za dva dana. U takvim situacijama sjetite se da ste ovaj fakultet upisali jer vas to područje zanima, a neće odmoći ni pomisao na novu torbu/cipele/majicu ako uspješno položite ispit. :) Motivaciju za učenje možete pronaći i u šarenim bilježnicama, fasciklima, notesima i olovkama. Okružite se onime što vas veseli i motivacija će vam začas porasti. :)


Učenje je ponekad naporno, ali ovi vam savjeti mogu itekako pomoći. :)

Kako vi učite? Koji stil učenja preferirate? Imate li omiljeno mjesto za učenje? Napišite svoja iskustva u komentarima.

Oznake: ,