Pošta, pošta...

U ovom će postu biti riječi o organiziranju pošte. Priličan broj ljudi ima problema s hrpicama računa, promotivnih letaka, pisama i raznoraznih obavijesti koje uvijek misteriozno završe na kuhinjskom pultu ili ih danima prebacuju s jednog kraja radnog stola na drugi. 

Sličan sam problem imala i ja, iako ne dobivam mnogo pošte. No, i tih desetak omotnica (računi za režije, uglavnom) i nekoliko promotivnih letaka me izluđivalo - jednostavno bolje funkcioniram kad sve ima svoje mjesto pa tako i pristigla pošta.

Situaciju mi je pojednostavilo to što se neka dobra duša u zgradi dosjetila da bi ispod poštanskih sandučića bilo dobro postaviti kutiju za bacanje nepotrebnih promotivnih letaka. Tako se količina pošte koju unosim u stan prilično smanjila, a onda je bilo jednostavnije osmisliti i sustav za sortiranje ostale pošte.

Lutujaći bespućima mreže (dobro, Pinterestom) pronašla sam nekoliko zanimljivih ideja.

DIY stolni organizator pošte
DIY viseći organizator pošte
DIY zidni organizator pošte

Svi su ovi projekti kreativni i jednostavni (klikom na naslov slike otvorit će se tutorijl s njihovom izradom), međutim nikako ih nisam mogla ukomponirati u svoj prostor. Organizator pošte željela sam smjestiti u blizini radnog stola. Prva ideja je otpala jer je moj radni stol toliko mali da na njemu jednostavno više nije bilo mjesta, a druge dvije jer je okružen prozorom i staklenim vratima (nemam zid!). No, kako nemam ni mnogo ladica, cijela unutarnja lijeva strana stola je prazna pa mi se kao takva učinila idealnom za smještanje organizatora pošte. Ponovno sam razmotrila treći projekt, ali mi se nije svidjela ideja bušenja stranice stola da bih objesila platno. Trebala sam nešto što neće oštetiti stol, lagano, a čvrsto.

Kad sam uočila ovu fotku, iskristalizirala se odlična ideja: omotnice!

Organizator pošte u obliku omotnica

Iako su ovo metalne omotnice, sjetila sam se lijepih plastičnih omotnica koje sam vidjela u jednom trgovačkom lancu, a uostalom i koristim jednu u manjem formatu.

Omotnice su nešto veće od A5 formata, čvrste, s malim gumbićom za zatvaranje, a dolaze u nekoliko boja - ja sam kupila dvije sive i jednu rozu.


Dakle, svoju sam poštu odlučila organizirati u tri kategorije:

U programuzaobraduteksta izradila sam tri naljepnice, isprintala ih, izrezala i zalijepila na omotnice. Omotnice sam pak obostano ljepljivom trakom zalijepila na stranicu stola.


Sou, ovako izgleda moj proces sortiranja pošte:

I to je to, jednostavno, a hrpa pošte mi ne smeta u kuhinji ili na radnom stolu. Ovakav sustav je primjenjiv i na veće količine pošte, naravno uz veće omotnice i veći broj kategorija.

Imate li i vi svoj sustav organiziranja pošte ili ona završi na kuhinjskom pultu?

Idući petak očekujte post o organiziranju računa.. Čitamo se!

Oznake: ,